2015. december 6., vasárnap

Ünnepi almás kalács



A hagyományos, kedvenc almás kalácsunkat varázsolhatjuk ünnepi hangulatúvá egy karácsonyi kiszúróval.





Hozzávalók
35 dkg liszt
15 dkg vaj vagy zsír
csipet só
2 evőkanál cukor
fél csomag sütőpor
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl
1-2 evőkanál barna cukor
1 kg alma tisztán mérve reszelve
őrölt fahéj, kardámom
cukor ízlés szerint
4-5  evőkanál darált dió
közepes méretű csillag formájú kiszúró







Elkészítés

Az almát héjastól lereszeljük, egy hőálló edényben megpároljuk. Közben ízesítjük a fűszerekkel , a cukorral. Kihűtjük. Amíg az alma hűl, elkészítjük a tésztát. 
A lisztet átszitáljuk. Hozzáadjuk a sót, cukrot, a sütőport. Elkeverjük. A zsiradékkal elmorzsoljuk. Beledolgozzuk a tojásokat és a tejföllel közepes keménységű tésztát készítünk. 1/3 részét félretesszük, a többi tésztát tepsi méretűre nyújtjuk. A zsírozott tepsibe simítjuk. Megszórjuk a dióval. Rásimítjuk a kihűlt tölteléket. A maradék , félretett tésztát vékonyra nyújtjuk. Csillag formájú kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát, az alma tetejére pakoljuk úgy, hogy kissé fedjék egymást. A tojásfehérjével lekenjünk, megszórjuk egy kevés barna cukorral. Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük 20 percet, vagy amíg szép barna nem lesz a tésztánk teteje.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése