Rózsakenyér
Recept:
70 dkg liszt ( ebből 60 dkg bl80-as, 10 dkg tk. tönkölyliszt
2 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
2 dkg olvasztott vaj a tésztába
5 dkg lágy vaj a tészta kenéséhez
1 tojás sárgája a tészta tetejére
kb. 3,7 dl tej (ha ropogósabbra szeretnénk, akkor fele-fele arányban víz és tej, vagy csak vízzel dagasztani)
a folyadék mennyisége lisztfüggő!!!! Óvatosan adagolni, mert lehet, hogy nem kell ennyi!!!
-egy kb.26-28 cm átmérőjű kerek forma , sütőpapír
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk. 1, 5 dl langyos folyadékot beleöntünk ,elkeverjük az élesztővel,a cukorral.A szélekről ráhúzgálunk egy vékony réteg lisztet, letakarva 15 percig pihentetjük. Ha a liszt alaltt szépen felemelkedett az élesztő, és a liszt is cserepes rajta, akkor elkezdhetjük a dagasztást. A maradék langyos folyadékot, a többi hozzávalóval együtt a liszthez öntjük és rugalmas tésztát dagasztunk.
Letakarva 30 percet pihentetjük. nem jó túlságosan elkeleszteni, mert akkor a tészta kezelhetetlen lesz, nem lesz szép soros a tekerés.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és megkenjük a vajjal.Szorosan felcsavarjuk és kb. 12-15 egyforma darabba vágjuk. A vágási felületükkel felfelé a sütőpapírral bélelt formába tesszük.
Letakarva ismét 30 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük. A tojássárgáját elkeverjük egy kevés vízzel.Ezzel kenjük meg a tekercsek tetejét. 35-40 percig sütjük.
Ha tejjel készítjük, akkor kalácsosabb jellege lesz, ha vízzel és tejjel vegyesen, akkor ropogósabb , "kenyeresebb" lesz. Ha csak vízzel dagasztjuk mindenképpen gőzösítsük a sütőt, mert könnyen
kiszáradhat a tészta sülés közben.Ezt a sütő aljában elhelyezett kis lábaska vízzel megoldhatjuk.
Ez egy kellemes , foszlós kenyérke. Alkalmas kerti partikon húsok, saláták kísérőjeként, de egy szépen megterített asztal mellett is elkölthetjük, mondjuk anyák napján. Vagy egy vasárnap reggel a családdal. Igazán könnyen elkészíthető és nem igényel különösebb kenyérsütősdis tudományt.
Ez egy alaprecept. Igen könnyen kezelhető és formájánál fogva számos ötletes dologgal tölthető, így akár önálló fogásként is remek. A vajba, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát, tehetünk friss zöld fűszereket, de megszórhatjuk egyszerűen reszelt sajttal, darabolt sonkával, zöld hagymával, dióval, mákkal ,szezámmaggal.
Ezzel a recepttel kívánok mindenkinek szeretetteljes, meghitt vasárnapi anyák napját.........
Gyönyörű, mint egy műalkotás:) Nagyon jó ötlet ez a formázás kenyérhez is:)
VálaszTörlésNa, ezt ma kipróbálom teljes őrlésű lisztből. Majd meglátjuk mi lesz belőle:)
VálaszTörlésaha. szóval akkor mégsem teljesen síma mezei kenyér. a vaj, a tej, a tojássárga ezért eltolja a kalács kategóriába.
VálaszTörlésde ismétlem amit már mondtam: csodálatos. a fotókkal egyetemben.
Csodaszép! Megint mit alkottál...
VálaszTörlésEz nagyon-nagyon jól néz ki, igazán ötletes ez a fajta formázása a kenyérnek! Egész biztosan ki fogom próbálni, köszi a tippet! :)
VálaszTörlésGyönyörű kenyérke! :)
VálaszTörlésNagyon szép! :)
VálaszTörlésBár mindenki ezt írja, én sem tudok elmenni szó nélkül: csodálatosak! A képek is, a kenyérről meg nem is szólva! :)
VálaszTörlésGyönyörű!!! Már csinálom is!! ;) Vihetem? GBP
VálaszTörlésCSak ámulok és bámulok :)
VálaszTörlésEz gyonyoru! Es biztosan finom is :)
VálaszTörlésHa itt is lehetne lájkolni.....
VálaszTörlésKöszönöm a kedves hozzászólásokat. Igen nagyon finom volt.
és 4gyereknek igaza van, ha tejjel készül, akkor olyan kalácsos, de inkább zsúrkenyeres jellege lesz:)
De gyönyörűséges........elmentendő....na és persze elkészítendő!!!!...kiagyalom mivel is töltsem meg!! Dióval is jó lenne, nem?? Jajj ez annyira szépségeeeees!!!! :)
VálaszTörlésEz egy sós tészta, ha dióval töltöd, akkor valamilyen sajt dukál hozzá. Szerintem:)))
TörlésGyönyörűséges!
VálaszTörlésTetszik a bemutatkozásod is, no meg az egész blog. Jövök még:-)
Köszönöm Gerdi! Várlak:)
TörlésNagyon jól néz ki. Én pizzát készítettem ezzel az eljárással. Ide linkelem, ha nem bánod. http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2012/05/rusztikus-pizza-kicsit-maskepp.html
VálaszTörlésNagyon tetszik az ötlet..kifogom probalni.
VálaszTörlés