Málnás, fahéjas birsalmazselé, gyömbéres birsalmasajt







Akár fordítva is írhattam volna a címet, mert a birsalma sajt fennmaradó finom levéből készült a málnás birsalmazselé. És igen, anyukámnak még van(volt) folyton érő málnája , aminek mi nagyon örültünk. De elfogyott, és még mielőtt szörnyülködni kezdene valaki, hogy belefőztem a zselébe, megnyugtatom, hogy nem főztem bele. Megettük. A zselébe pedig fagyasztott málna került.





Hozzávalók:

a birsalmasajt főzőlevéből 3 dl
30 dkg birsalmapép
40 dkg cukor
20 dkg málnapép
2in1 dzsemfix
fahéj ízlés szerint


Elkészítés:

A birsalmasajtból leszűrt levet, a birsalma pépet a cukrot összekeverjük. A fagyasztott málnát kevés vízzel feltesszük főni. Pár perc alatt puhára főzzük, átpasszírozzuk.Hozzákeverjük a birshez.Végül a dzsemfixet is hozzákeverjük, és a leírás szerint főzzük. 
Természetesen, ha nem készítünk sajtot, akkor is elkészíthetjük.








Birsalma sajt:

2 kg birsalmát alaposan megtisztítunk, felszeletelünk héjával, magházával együtt és annyi vízzel, ami éppen csak ellepi feltesszük főni.Ha megpuhult, leszűrjük. A főzőlevet félretesszük. A birsalmáról a magházat eltávolítjuk és héjával együtt alaposan összeturmixoljuk, vagy passzírozzuk. Ennél a fázisnál elvehetünk a pépből, ha a fenti birsalmazselét is szeretnénk elkészíteni A birsalmapépet megmérjük és kg-ként 70-80 dkg cukrot számítva a cukorral együtt feltesszük főni. Sűrű barna pépet főzünk mindaddig, amíg a kívánt állagot el nem érjük. A főzés befejezte előtt darabka gyömbért reszelhetünk bele ízesítésként.
Ez a folyamat akár több óra is lehet. Lassú tűzön , folyamatosan kevergetve dolgozzunk. A masszát kissé kihűtjük, majd szilikonos sütőpapírra simítjuk 1-2 cm vastagon. Szellős helyen hagyjuk szikkadni. 2-3 hét múlva fém kiszúróval tetszőleges formákra szaggatjuk, porcukorral behintjük.




A formázás ötletét itt találjátok.

Megjegyzések

  1. Gyönyörű a birsalmasajtod, a málnás zselé pedig szintén nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen nagyon finom, egy kis citromos omlós keksszel ettük.

      Törlés
  2. Jó hogy erre rá leltem mert még most készítek birsalma sajtot és a zselét is ki próbálom van mirelit málnám

    VálaszTörlés
  3. Még sosem ettem birsalmasajtot.....:) de azt hiszem ez is kipróbálandó!!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, és szívesen megcsinálnám, csak egy valami riaszt el.. Hol tudom én ezt hetekig szellős helyen tárolni? Szerinted a konyhában, egy papírdobozba rakva, amire lyukat vágok, jó helye lenne?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések