2012. július 30., hétfő

Vajas sült erdei gomba zsályás pirítóssal


Évek óta szedjük az erdei gombákat, kedvenc kiránduló helyek, erdei séták alkalmával sikerül a kedvenc gombáinkat leszedni, felhasználni, tartósítani. Nem szeretnék hosszas gombaismertetőbe fogni. És meggyőzni sem akarok senkit.  A gombázást, a gyűjtést  mindenkinek magának kell eldönteni bevállalja vagy 
sem. Ahhoz, hogy biztosak legyünk fajtájukat illetően jól kell ismerni a gombafajtákat. Hosszú évek óta gombászunk, mégis velünk van egy színes fotókat tartalmazó könyv, a biztonság kedvéért. Szedés után is többször átnézzük, csoportosítjuk , beazonosítjuk és csak utána fogyasztjuk biztonsággal.
Aki nem meri egyedül begyűjteni annak mindenképpen a piacot vagy a gombaszakértőket ajánlanám.
Az eső után ideális volt elmenni szétnézni, és bizony találtak a fiúk bőven gombát.
Sokféle képen készítem, nagyon szeretjük. Levesnek, főételnek,tojásrántottával,töltötten, rántottan mártásnak húsokhoz.
Ez a recept rendkívül egyszerű, és nagyon finom.




Hozzávalók:
1 ek vaj
1 ek olaj
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 marék tisztított, szeletelt erdei gomba(vagy bármilyen kedvenc gombafajtánk)
1 kis csokor zsálya
só,bors
balzsamecet
pirított kenyér szeletek







Elkészítés:

A vajat és az olajat felhevítjük. A fokhagymát vékonyan felszeleteljük. A zsályaleveleket lecsipkedjük a száráról. A fokhagymát éppen megpirítjuk. majd rádobjuk a zsályaleveleket. Pár másodpercig pirítjuk, hogy nem keseredjen meg.A zsálya leveleket kiszedjük. A visszamaradt fokhagymás vajra rátesszük a szeletelt tisztított gombát. Pirítva, forgatva sütjük erős tűzön, közben sózzuk, borsozzuk. Nem kell sok idő, akkor jó, ha a gomba roppanós marad és nem fő szét.
A kenyérszeleteket megpirítjuk. Rátesszük a sült zsályaleveleket, majd ráhalmozzuk a pirított gombát. A végén meglocsoljuk pár csepp balzsamecettel.

 Mennyei......




2012. július 28., szombat

Kifőztük magazin augusztus

Megjelent a Kifőztük magazin augusztusi száma.


Az újságban  bloggerek és köztük az én  receptjeim is  az olimpia jegyében. Gyertek és olvassátok.

2012. július 25., szerda

Szedres leveles táska


Mondtam én, hogy jön még a szeder! De még mennyire...olyan, de olyan finom, és egészséges, és tele van vassal, meg mindenféle csodálatos ízzel. Amikor már nyersen nem fogy ,akkor jöhetnek a desszertek. isteni színe van bármilyen formában készül is el, nem lehet elrontani, nem lehet nem szeretni, mert ez a SZEDER.



 Hozzávalók:


1 csomag fagyasztott vajas leveles tészta

vanília krém:

240 ml tej
1,5 dkg étkezési keményítő
6 dkg kristálycukor
csipet só
1 tojás
1 ml vanília kivonat

szedres rész:

20 dkg szeder
5-10 dkg cukor
0,5 dl víz
2,5 dkg étkezési keményítő

tetejére: 1 tojás




 Elkészítés:

Érdemes a krémmel és a szederrel kezdeni, hogy amíg a tészta kiolvad, addig a krémek is kihűljenek.
A vaníliás krémhez a tejet felforraljuk. Majd levesszük a tűzről. A tojást a cukorral és a sóval elkeverjük. A forró tej 1/3 részével szépen elkeverjük, majd mehet hozzá a többi tej is. Az étkezési keményítőt 1 evőkanál hideg vízzel kikeverjük. A tejes keveréket visszatesszük főni, és az étkezési keményítővel besűrítjük. A végén hozzáadjuk a vanília aromát is. Kihűtjük.
Ezt vanília pudinggal is helyettesíthetjük.


A szedret a vízzel és a cukorral feltesszük főni. Erős tűzön főzzük, kevergetve egy pár percig, amíg szétfő. Nem kell passzírozni, akkor jó, ha darabos. Természetesen, aki nem szereti a magokat, az ebben a fázisban át is passzírozhatja. Ha az állaga megfelelő, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevéske vízzel, és besűrítjük vele a szedres pépet. hagyjuk kihűlni.

A tésztát eközben szobahőmérsékleten kiengedjük. Vékony lappá nyújtjuk. 10 egyforma téglalappá vágjuk. A téglalapokat fektetve tartjuk magunk előtt. Gondolatban 3 részre osztjuk. A 2 szélső oldalt felcsíkozzuk. Tehát a tészta közepe egészben marad, a két széle szép cakkos lesz. A vaníliás töltelékből ráhalmozunk egy adagot a középrészre, erre megy egy adag szedres krém.Két oldalról váltakozva egymásra hajtogatjuk a kis tésztacsíkokat. Mindegyik tésztával ugyanígy járunk el.Tepsire rakjuk őket.Tojással lekenejük. Előmelegített forró sütőben sütjük ropogós , aranybarnára. Sülés közben a krém esetleg kifolyik, rotyog, de az nem baj, attól még finomabb lesz:)





2012. július 23., hétfő

Eső előtt...eső után....

  





Hogy van az, nem tudom, hogyha felnövünk egészen másként látjuk gyerekkori emlékeinket...minden , amit akkor átéltem más dimenziókba tevődik így felnőttként. Egyáltalán nem szerettem  a kertet, mindenféle csípős bogarak leptek meg, a fán  hernyók mászkáltak, és mindig segíteni kellett a gyümölcsszedésben.Majd a télire való elrakásban is. Üvegmosás, egyebek.... Most meg...már alig várom, hogy az elvetett magokból kibújjanak a palánták, hogy a gyümölcs érni kezdjen, jólesően végigjárni esténként a veteményes ágyásokat , és gyönyörködni a saját termésben....büszkélkedni...gondozni, locsolni, majd jóízűen megenni..




 



Kapros, mustármagos málnaecet...Kaldeneker György ötlete alapján....isteni az illata:)


Elkészítése roppant egyszerű: az üvegbe szépséges kaporvirágot gyömöszölünk, szórunk bele jócskán friss málnát, mustármagot, én most borókabogyót is tettem, majd felöntjük almaecettel vagy fehérborecettel.






...saját termésből készült töltött paprika is....






2012. július 20., péntek

Vaníliás sárgabarack dzsem



Szeretjük a lekvárokat, dzsemeket. Szeretjük a különleges ízeket is, de van, amikor a klasszikus az egyszerű, a régi recept szerinti az igazi...
Ebben most nincs semmi csavar, csak egy kis vanília.....


Hozzávalók: 
1 kg sárgabarack
40 dkg cukor
2 tasak bourbon vaníliás cukor
1 tasak dzsemfix


Elkészítés:
Az üvegeket csírátlanítjuk, előkészítjük.A barackokat  megmossuk. Félbe vágjuk. Összekeverjük a cukrokkal és a dzsemfixel.Botmixerrel darabosra pürésítjük.Főzni kezdjük. A forrástól számított 1-3 perc után kikapcsoljuk, forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, fejtetőre állítjuk pár percre. száraz dunsztba, vagy a helyére tesszük.

 
















2012. július 16., hétfő

Rácsos almás linzer


Érik a nyári alma...csörgős bélű, pirosas rózsaszínes, savanykásan finom...

Biztos mindenkinek van egy családi, jól bevált  almás béles receptje.....ez is egy ilyen recept. 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj, vagy 15 dkg zsír
1 csipet só
15 dkg cukor
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja
1 kg alma 
cukor , fahéj ízlés szerint
1 tojás a tetejére

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk. Hozzákeverjük a cukrot, sót, sütőport, a vajat vagy zsírt elmorzsoljuk a liszttel.
Hozzákeverjük a tojást, a tejfölt a citromhéjat és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Hűtőben pihentetjük a tésztát 1 órán keresztül. Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát héjastól lereszeljük. Cukor és fahéj hozzáadásával megpároljuk. Én most nyári almából készítettem. Nagyon gyenge a héja, így nem pucoltam meg az almákat. Kihűtjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, 1/3-2/3 arányban elosztjuk. A nagyobb részt vékonyra sikáljuk egy 25x35-ös tepsi méretére a  maradék tésztából vékony kis rudakat sodrunk, berácsozzuk vele a tészta tetejét. Felvert tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben szép ropogósra, barnára sütjük.

Az almák anyukám kertjéből, a róla készült fotókkal együtt érkeztek...beszéljenek helyettem a képek.....










A kertről és az almákról készült fotók: by Szandi&Tomi

2012. július 14., szombat

Szeder smoothie és a színek.....



A kert színe zöld,sárga,piros....lila....és kék...és...szép...... a smoothie pedig finom:) 

Nincs más dolgunk, mint a friss gyümölcsöt össze turmixolni tejjel, mézzel vanília fagyival behűteni és élvezni az ízeket. A szeder mennyei ebben a kombinációban....másban is de arról majd később. Még elején vagyunk a szeder szezonnak, de ez az első, kötelező tétel a szeder szimfóniában.....




 Válogattam pár képet a lila árnyalataira.....






A kis fecskék is kikelnek szépen lassan....





2012. július 12., csütörtök

Kapros fokhagymás tejfölös stangli


Mostanában nem mondhatnám, hogy túl gyakran bekapcsoltam volna a sütőt. A kerti növények nőnek, érnek egyszerűen csodálatosak. A kapor, amiből szerintem óriási mennyiséget szárítottam, fagyasztottam az idén, a második ültetésből most pompázik igazán. Ezt nagyon jól teszi, mert jó barátságban vagyunk.Levesek, főzelékek, saláták, túrós desszertek kiváló kísérője, a savanyított uborkát elképzelni sem tudnám nélküle.Szóval kaporbarátunk ismét jó szolgálatot tett ebben a stangliban. 
Nagy kedvenc, rendszeresen sütöm. Most kipróbáltam a kencét kapros változatban is. Igazi nyári íze van. Friss és finom.
Hozzávalók:
3 dl író, vagy tej
1 tojás
0,5 dl olaj
2 tk.só
40 dkg liszt
10 dkg graham liszt
2 ek. burgonya főzve , áttörve
1 tk. cukor
2.5 dkg élesztő


A kencéhez:

tejföl, fokhagyma, só , bors,15-20 dkg reszelt sajt, egy nagy csokor friss kapor.



 Elkészítés:


A hozzávalókból tésztát dagasztunk. Lehet kenyérsütő üstjében, vagy sima karos dagasztóval is. Hagyjuk a duplájára kelni, majd elosztjuk a tésztát 10 egyforma részre. Mindegyiket hosszúkásra nyújtjuk és feltekerjük.Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. Mikor megkeltek újra a stanglik -kb.30 perc- éles pengével jó mélyen bevágjuk őket.
A  mélyedésekbe kanalazzuk elosztva a fokhagymás tejfölt. Ami a következő módon készül: kb. 10 evőkanál tejfölt jól kikeverünk 4-5 gerezd fokhagymával, ízlés szerint sóval borssal, apróra vágott kaporral,és a reszelt sajt felével.
A tetejére elosztjuk a sajt másik felét. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.


Formázás és egyéb infó az előző receptnél:itt
                                                                                  
 





No- gasztro

Duendétől, az Azúr elefánt és a Szellem a fazékban blog szerzőjétől megválaszolandó kérdéseket kaptam. Nem is gondolkodtam rajta, hogy elfogadjam e. Azt hiszem egy gasztro blog életébe is belefér némi elmélkedés. Olvasva és megválaszolva  a kérdéseket , talán rátalálunk önmagunkra is:)




1. Ha elvonulhatnál egy lakatlan szigetre, mi lenne az az öt dolog, amit magaddal vinnél?
Az attól függ...ha mindenkit el akarok felejteni, akkor semmi olyat, ami rájuk emlékeztet, de ha csak kis időre mennék, akkor mindenképpen a szeretteimről egy fényképet, hogy tudjam kik azok az emberek, akikért érdemes visszatérni. Egy fényforrást, egy nagyon vastag könyvet. Aszem elvinném a lexikont, mert soha nem volt időm végigolvasni:) És sok lapot írószerszámmal, hogy az ott megélt érzéseimet leírjam, vagy egy diktafont, hogy rögtön elmondjam, amit éppen érzek:)

2. Van egy olyan mondatod, ami átsegít a nehézségeken? Egyfajta jelmondat, életed vezérlőfonala avagy mágikus mantra, ami segít mikor padlón vagy? Mi ez a mondat?
Légy önmagad! Életem meghatározó személyétől. Folyamatosan megerősít ezzel a mondatával. Köszönöm neki!

3. Volt az életedben "tökéletes pillanat"? Ha igen, mi volt az? Le tudnád írni, mitől volt tökéletes, mit éreztél?
Kisfiam születése. A születés pillanatában mindent és semmit egyszerre. Nem tudom megfogalmazni, de akkor ott éreztem , azóta ha rágondolok tejesség és megnyugvás tölt el egyszerre.

4. Mi a kedvenc ételed? Hármat is írhatsz. :)
Mindenevő vagyok. 

5. Ha egyszer csak új életet kapnál, milyen foglalkozást választanál? Mi lennél?

Fogalmam sincs....azt hiszem pék lennék, vagy valamilyen gasztronómiai vonalon dolgoznék:)

6. Ha jönne egy jó tündér, és három kiváló tulajdonságot választhatnál magadnak, mi lenne ez a három?

önzetlenség, humor,kreativitás

7. Szoktál jótékonykodni? Van olyan adomány, cselekedet, amit rendszeresen adsz vagy végzel? Fontosnak tartod, hogy ne csak kapj, de adj is? Ha nincs ilyen az életedben, de holnaptól eldöntenéd, hogy beilleszted életedbe a jótékonyságot, mi lenne az, amit tudnál adni?
Éppen folyamatban van egy akció...

8. Ha utazhatnál az időben, a múltba, vagy a jövőbe mennél? S hova? Vagyis mikor? :) Hármat is írhatsz.

Mindenképpen a múltba mennék. Sajnos a jövőt nem látom túl megnyugtatónak:) A II. világháború környékére mennék. Egyszerűen képtelen vagyok a mai napig felfogni, hogyan élhetett túl egy emberiség egy ekkora borzalmat.

9. Ha indián nevet vagy valamilyen beszélő nevet választhatnál magadnak, mi lenne az? Mi lenne a jelentése?

Nem tudom.

10. A pohár félig tele van, vagy félig üres?

üres

11. Mi a kedvenc könyved, filmed, zenéd? Miért? 

Mostanában  keveset olvasok(sajnos) .A 2. világháború kronológiája ,történelmi folyóiratok,  Thomas Keneally Shindler bárkája és a film, a Shindler listája mindenképpen megfogott. Mindenevő vagyok filmek és könyvek terén is.


A kérdéseket továbbítanám :
Máginak
Gondaanyunak
Gyöngyinek

Flórának


2012. július 9., hétfő

Mangoldos sajtos leveles táska


Az éven először ültettem mangoldot. Nem is sokat, csak pár palántát, mert ez a növény igazán helyigényes, és az én kertem abban szűkölködik. Akinek módja van a nagyobb mennyiségű ültetésre, csak ajánlani tudom. A levele és a szára egyaránt ehető. A szárával a spárgát kiválóan helyettesíthetjük. A levele pedig mindenféle finomságra használható. Spenótot helyettesíteni, magában megpárolva egy kis fokhagymával, leveles tészta betétéjeként , húsokhoz , tésztákhoz, sajtos pitékhez....


Nem beszélve róla, hogy olyan szép.....



Hozzávalók:
1 csomag vajas leveles tészta
20 dkg sajt
két nagy köteg mangold
2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
só , bors
1 tojás







Elkészítés:
A mangoldot megtisztítjuk. Szárát levágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, rádobjuk az olajra. Pár másodpercig pirítjuk vigyázva, hogy ne égjen meg. A megtisztított, megmosott mangoldleveleket rátesszük. Pár perc alatt forgatva megpároljuk. Ha valaki nem szereti a nagyobb darabokat, akkor előtte nagyobb csíkokra lehet vágni.Sózzuk, borsozzuk. lehűtjük. A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.A készen vásárolt leveles tésztát kinyújtjuk és 8 négyzetre osztjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a mangoldot, a sajtot. Kis batyukat készítünk. Tojással lekenjük. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.










A bazsalikom mögött az egyik tő mangold







2012. július 6., péntek

Sárgabarackos habos mákos






Tökéletes páros a mák és a sárgabarack. Nincs mit erről beszélni....







A tészta tulajdonképpen a Rákóczi túrós tésztája .

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
1/2 cs. sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg darált mák
25dkg cukor
1,5 dl tej
1 kg friss sárgabarack, vagy 1 üveg sárgabarackbefőtt
zsemlemorzsa
Tetejére:
4 tojás fehérje
20 dkg cukor

A hozzávalókból a tésztát összeállítjuk.Tepsibe nyújtjuk. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, hogy a barackok levét felszívja. Ezután a kimagozott félbe vágott  sárgabarackokkal kirakjuk a tésztát. ha befőttet használunk jól lecsöpögtetjük és utána rakjuk a tésztára.A mákot a cukorral elkeverjük és leforrázzuk a fövő tejjel. Ízesítjük citromhéjjal, mazsolával, fahéjjal.Óvatosan rásimítjuk a barackra a mákos masszát és forró sütőben 180 fokon majdnem készre sütjük. Mielőtt végleg kivennénk rásimítjuk a cukorral alaposan felvert tojáshabot és addig szikkasztjuk alacsony hőfokon, míg a tojáshab szép barna színt nem kap. 








A tészta Citromhab bejegyzése nyomán