2012. július 9., hétfő

Mangoldos sajtos leveles táska


Az éven először ültettem mangoldot. Nem is sokat, csak pár palántát, mert ez a növény igazán helyigényes, és az én kertem abban szűkölködik. Akinek módja van a nagyobb mennyiségű ültetésre, csak ajánlani tudom. A levele és a szára egyaránt ehető. A szárával a spárgát kiválóan helyettesíthetjük. A levele pedig mindenféle finomságra használható. Spenótot helyettesíteni, magában megpárolva egy kis fokhagymával, leveles tészta betétéjeként , húsokhoz , tésztákhoz, sajtos pitékhez....


Nem beszélve róla, hogy olyan szép.....



Hozzávalók:
1 csomag vajas leveles tészta
20 dkg sajt
két nagy köteg mangold
2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
só , bors
1 tojás







Elkészítés:
A mangoldot megtisztítjuk. Szárát levágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, rádobjuk az olajra. Pár másodpercig pirítjuk vigyázva, hogy ne égjen meg. A megtisztított, megmosott mangoldleveleket rátesszük. Pár perc alatt forgatva megpároljuk. Ha valaki nem szereti a nagyobb darabokat, akkor előtte nagyobb csíkokra lehet vágni.Sózzuk, borsozzuk. lehűtjük. A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.A készen vásárolt leveles tésztát kinyújtjuk és 8 négyzetre osztjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a mangoldot, a sajtot. Kis batyukat készítünk. Tojással lekenjük. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.










A bazsalikom mögött az egyik tő mangold







21 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és csodás a bazsalikomod is!

    VálaszTörlés
  2. Én is pár éve ültetem, évelő, jó pár évig elvan. És nagyon finom. Ez a képe pedig igazán guszta.:)

    VálaszTörlés
  3. hűűűű, de guszta! :)
    Jajj, kínoztok engem, mindenki bekapcsolja a sütőt, csak én nem ... :)

    VálaszTörlés
  4. Ez fantörpikus!!!! :DD

    A kert is....úgy látom terem ott mindenféle finomság...:))
    Annyira guszta....imádom ezeket a kajákat!!

    VálaszTörlés
  5. Még soha nem ettem mangoldot, de nagyon jól hangzik sajttal a tésztában! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, olyan mint a spenót:)

      Törlés
  6. Kedvencem a mángold! Úgy hogy kérnék szépen a táskákból párat :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon gusztusos, gyönyörú a bazsalikom is:)

    VálaszTörlés
  8. Annyira finom és szép dolgokat alkotsz, Babette!


    Ha van kedved, játékra invitállak! :)
    http://azurelefant.blogspot.hu/2012/07/kerdezz-felelek-jatek.html

    VálaszTörlés
  9. Te vagy az én emberem"...azon rágódok egy pár napja, hogy milyen újdonság készülhetne a mángoldunkból és íme!!! Ha haza jövök Zalából ez lesz az első, hogy kipróbáljam! Hátha a gyerekek torkán is lemegy ez a finomság...!
    Jó volt újra látni a blogod! Minden szépet neked Babette!
    Pusz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp kérdezni akartam, hogy merre jártál mostanában....kerestem az inspiráló ötleteket a blogodon:)

      Törlés
    2. Jaj Babette egy kis szabadságot adtam magamnak! Eltűnök egy kis feltöltődésre..., de egyébként a rengeteg tennivaló kifárasztott és nem volt erőm éjszaka blogozni. Az ötletek ezerrel vannak mindenfelé úgyis, gondoltam úgysem engem fognak hiányolni"

      Törlés
  10. Nagyon finom lehet!Ki fogom próbálni. Nekem 2 sor van belőle a kertben. Már a fagyasztóba is került. Rántottát csináltam a szárából és friss salit a leveléből :)Én már több éven ültettem, de nekem még sosem volt évelő. A zacsin sincs feltüntetve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én anyukámtól kaptam a palántát, 1. évesek, majd meglátom jövőre mit csinál. A levelek szárából próbáld ki a krémlevest, olyan , mint a spárga.

      Törlés