Szedres leveles táska
Mondtam én, hogy jön még a szeder! De még mennyire...olyan, de olyan finom, és egészséges, és tele van vassal, meg mindenféle csodálatos ízzel. Amikor már nyersen nem fogy ,akkor jöhetnek a desszertek. isteni színe van bármilyen formában készül is el, nem lehet elrontani, nem lehet nem szeretni, mert ez a SZEDER.
1 csomag fagyasztott vajas leveles tészta
vanília krém:
240 ml tej
1,5 dkg étkezési keményítő
6 dkg kristálycukor
csipet só
1 tojás
1 ml vanília kivonat
szedres rész:
20 dkg szeder
5-10 dkg cukor
0,5 dl víz
2,5 dkg étkezési keményítő
Érdemes a krémmel és a szederrel kezdeni, hogy amíg a tészta kiolvad, addig a krémek is kihűljenek.
A vaníliás krémhez a tejet felforraljuk. Majd levesszük a tűzről. A tojást a cukorral és a sóval elkeverjük. A forró tej 1/3 részével szépen elkeverjük, majd mehet hozzá a többi tej is. Az étkezési keményítőt 1 evőkanál hideg vízzel kikeverjük. A tejes keveréket visszatesszük főni, és az étkezési keményítővel besűrítjük. A végén hozzáadjuk a vanília aromát is. Kihűtjük.
Ezt vanília pudinggal is helyettesíthetjük.
A szedret a vízzel és a cukorral feltesszük főni. Erős tűzön főzzük, kevergetve egy pár percig, amíg szétfő. Nem kell passzírozni, akkor jó, ha darabos. Természetesen, aki nem szereti a magokat, az ebben a fázisban át is passzírozhatja. Ha az állaga megfelelő, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevéske vízzel, és besűrítjük vele a szedres pépet. hagyjuk kihűlni.
A tésztát eközben szobahőmérsékleten kiengedjük. Vékony lappá nyújtjuk. 10 egyforma téglalappá vágjuk. A téglalapokat fektetve tartjuk magunk előtt. Gondolatban 3 részre osztjuk. A 2 szélső oldalt felcsíkozzuk. Tehát a tészta közepe egészben marad, a két széle szép cakkos lesz. A vaníliás töltelékből ráhalmozunk egy adagot a középrészre, erre megy egy adag szedres krém.Két oldalról váltakozva egymásra hajtogatjuk a kis tésztacsíkokat. Mindegyik tésztával ugyanígy járunk el.Tepsire rakjuk őket.Tojással lekenejük. Előmelegített forró sütőben sütjük ropogós , aranybarnára. Sülés közben a krém esetleg kifolyik, rotyog, de az nem baj, attól még finomabb lesz:)
És már megint kínzás:) Imádom én is a szedret, csak sajna én itt nem kapok:( De addig is rácsodálkozok a fotóidra, és erre a szederrel töltött sütire:)
VálaszTörlésCsodálatos:) Imádom én is a szedret (is), a színe fantasztikus és finom is:)Nemrég jöttünk meg erdei áfonya gyűjtésből, sikerült pár kilót szedni, hajnalban már lekvárt fogok főzni:)Nagyon jók a fotók is:)
VálaszTörlésMindig várom, mikor kerül fel újabb gyönyörű fotósorozat és remek recept. És még így is mindig a várakozásomat felülhaladja, amit látok. :-)Ez olyan, hogy legszívesebben beleharapnék. Zseniális! :-)
VálaszTörlésInycsiklandozó!!!!! Egyik kedvenc gyümim, szívesen megennék 1-2 darabot!!!!
VálaszTörlésNagyon guszta, én is kérek...:)
VálaszTörlésMegint nagyon szépet alkottál (süti/fotó) de olyan kár, hogy ebből nem lehet csak 1 darabot gyártani. Úgyhogy csak nézem... :-(
VálaszTörlésIsteni jó!!! És csoda fotókat csinálsz, nagyon jó ötleteid vannak!
VálaszTörlésjajjjdenagyon megenném! :) szuper fotók! :)))
VálaszTörlésIsteni! :) Jut még a sor végén állónak is?! :)
VálaszTörlésJaj! :))
VálaszTörlésNyam-nyam...!
VálaszTörlésBabett, ez most megint ajjjajjj.....ismét gyönyörűűű képek!! A batyu isteni finom lehetett....Nekem már nagyon hiányzik a sütés....:((
VálaszTörlésEgyébként hogy pakolod így egymás mellé a képeket? Milyen fotóprogit használsz??
szeretem a képeidet :) (meg a batyut, a szedret, és a vaníliapudingot is)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a kedves szavakat....jó érzés olvasni, hogy a képeimmel örömöt tudtam szerezni nektek:)
VálaszTörlés