2012. július 12., csütörtök

Kapros fokhagymás tejfölös stangli


Mostanában nem mondhatnám, hogy túl gyakran bekapcsoltam volna a sütőt. A kerti növények nőnek, érnek egyszerűen csodálatosak. A kapor, amiből szerintem óriási mennyiséget szárítottam, fagyasztottam az idén, a második ültetésből most pompázik igazán. Ezt nagyon jól teszi, mert jó barátságban vagyunk.Levesek, főzelékek, saláták, túrós desszertek kiváló kísérője, a savanyított uborkát elképzelni sem tudnám nélküle.Szóval kaporbarátunk ismét jó szolgálatot tett ebben a stangliban. 
Nagy kedvenc, rendszeresen sütöm. Most kipróbáltam a kencét kapros változatban is. Igazi nyári íze van. Friss és finom.
Hozzávalók:
3 dl író, vagy tej
1 tojás
0,5 dl olaj
2 tk.só
40 dkg liszt
10 dkg graham liszt
2 ek. burgonya főzve , áttörve
1 tk. cukor
2.5 dkg élesztő


A kencéhez:

tejföl, fokhagyma, só , bors,15-20 dkg reszelt sajt, egy nagy csokor friss kapor.



 Elkészítés:


A hozzávalókból tésztát dagasztunk. Lehet kenyérsütő üstjében, vagy sima karos dagasztóval is. Hagyjuk a duplájára kelni, majd elosztjuk a tésztát 10 egyforma részre. Mindegyiket hosszúkásra nyújtjuk és feltekerjük.Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. Mikor megkeltek újra a stanglik -kb.30 perc- éles pengével jó mélyen bevágjuk őket.
A  mélyedésekbe kanalazzuk elosztva a fokhagymás tejfölt. Ami a következő módon készül: kb. 10 evőkanál tejfölt jól kikeverünk 4-5 gerezd fokhagymával, ízlés szerint sóval borssal, apróra vágott kaporral,és a reszelt sajt felével.
A tetejére elosztjuk a sajt másik felét. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.


Formázás és egyéb infó az előző receptnél:itt
                                                                                  
 





20 megjegyzés:

  1. Jaj, de nagyon finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez valami isteni lehet! Kérek belőle :)Na jó azt hiszem bekapcsolom a sütőt, most nincs is meleg :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ideális idő a sütésre:)

      Törlés
    2. Megsütöttem a hétvégén! Valami isteni. Készítettem egy pizzás verziót is. A nagyobbik azt mondta erre a tejfölösre mikor már csak egy volt, hogy dugjam el mert ezt akar enni reggelire is.

      Törlés
    3. Örülök, hogy ízlett a kifli! Nálunk is nagy kedvenc!

      Törlés
  3. Csodásan néz ki, nálunk jelenleg még fűteni is lehetne, olyan hideg van, így csak jól jön a sütő melege:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az itteni hőség közben néha jól esne egy kis norvég hideg:)

      Törlés
  4. Annyira guszta, hogy lehet még kaporral is bevállalnám...:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó ez is, nagyon tetszik minden! (mégha nem is írok mindig, de figyelek..)

    VálaszTörlés
  6. Babette, ez egyszerűen fantörpikus!! Èn simán bekapcsolom a sütőt és el is készítem majd ha egyszer végre hazajutok!! :)))

    VálaszTörlés