2012. július 5., csütörtök

Kovászos uborka







Őrült meleg , kánikula , az uborka szépen  érik a 40 fokban. Milyen finom lesz majd hidegen , jól behűtve a hűtőből. Van valaki, aki nem szereti? Nálunk nagy kedvenc, a recepttel együtt. Jól bevált, mindig így készítjük.



Hozzávalók:
egy 5 literes üveg
3 kg uborka
langyos sós víz a felöntéshez
1 szál kapor virággal együtt
1 fej vöröshagyma 
4 gerezd fokhagyma
szemes bors
1 szelet kenyér a tetejére

Elkészítés:
Az üveget alaposan kimossuk. Az uborkákat szintén megmossuk. Végeit levágjuk, majd keresztirányban mindkét végéről behasítjuk, de nem vágjuk ketté. A hagymákat megpucoljuk,a vöröshagymát 4 felé vágjuk.A kaprot alaposan lemossuk, az esetleges lakóktól megtisztítjuk.
Az üveg aljára rakjuk a tördelt kaporszálat. Az uborkákat tetszés szerint elrendezzük rajta, a rétegek közé szórjuk egyenletesen a hagyma féléket, a szemes borsot. A tetejére kerül egy szelet kenyér. Felöntjük langyos sós vízzel(1 liter víz/1 evőkanál só) Befedjük egy  kistányérral, napos helyre állítjuk, 3 nap múlva fogyasztható.





6 megjegyzés:

  1. Jelentem uborkát uborkával, de ebben a formában nem jöhet! :) (Persze azért készítek a többieknek.)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos, na és a fűszereid is!!! Milyen magas a tárkony ( nekem inkább széltében terebélyes :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, nekem mindig magasra nő:)

      Törlés
  3. Imádom a kovászos uborkát, a látvány arra sarkall, hogy most már készüljön legalább 1 üveg.;)

    VálaszTörlés