Madártej



A madártej nem tudom miért, de minden fontosabb családi esemény része nálunk.Először is mindenki szereti. Kicsik ,nagyok. Aztán valami elérhetetlen erő sugárzik belőle, és azt mondja ettől erős leszel, ez erőt ad. Amikor a kisfiam született ,a kórházba ezt hozták nekem, egyem meg ez erőt ad. Megettem. Erőt adott. 

A madártej, az madártej. Nincs változtatás, nincs újítás, más szín, állag, csak úgy egyszerűen...




Hozzávalók:

1 liter tej
4 tojás
cukor ízlés szerint
kiskanálnyi vanília aroma
kevés liszt, vagy étkezési keményítő

Elkészítés:

A tejet egy nagyobb lábasban felforraljuk. Amíg felforr, a tojások fehérjét kevés cukorral, csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A fövő tejbe kanálnyi galuskákat szaggatunk a habból és mindkét oldalát pár másodpercig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük egy tányérra, addig ismételjük, amíg a hab el nem fogy. A cukorral, vanília aromával, a liszttel és kevés tejjel a sárgáját csomómentesre keverjük. A tejet besűrítjük vele. Forráspontig főzzük. A habgaluskákat óvatosan belerakjuk.

Tálaljuk. 

Télen melegen....




Megjegyzések

  1. Imádom! Nagyon ritkán eszem. Legjobban azt szeretem, amit anyukám készít! :)

    VálaszTörlés
  2. Fincsi selymes madártej, imádjuk mi is:) Nekem is ezt hozta anyukám a kórházba minden gyerek születése után, szerintem még sokaknál így volt:)

    VálaszTörlés
  3. Próbáld ki karamellt csurgatni a habok tetejére :) na úgy is finom:)

    VálaszTörlés
  4. Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a madártejet, akár hidegen, akár melegen! :) Nálunk is szülés utáni erőt adó finomság, szinte kötelező darab, a köménymagos leves - vagy ahogy nagymamám hívta, a rántott leves - mellett! :)

    VálaszTörlés
  5. Gyerekkoromban ki nem állhattam. Felnőtt fejjel kedveltem meg, de rajongani még mindig nem rajongok érte, ellentétben a család férfi tagjaival.

    VálaszTörlés
  6. Két kanál kristálycukrot karamelizálva és a tejben feloldani....még szuperabb az íz hatás!!!Anyukámtól tanultam!!:-) üdv. Ferus

    VálaszTörlés
  7. Most hallom először,hogy liszt is kell bele, nem lesz nagyon sűrű?

    VálaszTörlés
  8. én nem szoktam lisztet tenni bele a tojássárgája sűríti meg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem az nem elég sűrű. Mi sűrűbben szeretjük. Majdnem mártás sűrűségűen. Ezért sűrítem. Kinek a pap, kinek a papné :)

      Törlés
    2. Ez egy kicsit úgy hangzik,hogy bi-bi-bi!

      Törlés
  9. Bocsi,az előbb csak ennyi sikerült.
    Szeretném veletek megosztani az én elkészítési módomat,nagyon gyors,egyszerű,finom.
    Van nekem egy mikrosütőbe rakható edényem (Tupperes,de ez nem fontos,sztem),aminek az aljába forralt vizet teszek,rá a szűrős részét,és ebbe rakom a habot.Forgatni sem kell,másfél-2 oerc alatt kész a hatalmas hab.Nem ég oda a tej a gázon,nem esik össze a hab.Gyönyörű és finom.Na és gyors!
    Lisztet semmikép sem teszek a habarásba,fölösleges.Elég a tojássárgája a sűrítéshez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem felesleges a liszt, de fentebb írtam, ki hogy szereti. Itt a blogon a receptben is csak ajánlom a lisztet :) Ja, és nincs Tupperes edényem :)

      Törlés
    2. Sziasztok!
      Mint írtam,nem fontos a Tupperes edény.A szűrős a lényeg,ami alá forró vizet tehetsz.

      Törlés
    3. Sziasztok!
      Kedves Névtelen, remélem, még visszanézel, és válaszolsz nekem. Nem pontosan értem, hogy hogyan készül az általad leírt hab, de nagyon érdekelne! Szóval az edénybe gőzölgő forró vizet teszel, és a felvert habot pedig szűrőbe öntöd át? Beleér a szűrő a forró vízbe, vagy nem? És mekkora lyukú a szűrőd? Honnan tudod, hogy már kész a hab? Megnő a hab a mikróban? Milyen teljesítményen működteted a mikrót? Hogyan darabolod fel utána gusztára a habot? Kipróbálnám legközelebb ezt a megoldást, mert nagyon jól hangzik, de légyszi, írd le lépésenként! Köszönöm! Ivett

      Törlés
  10. Pont ma csináltam!!!

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Az én anyukám vaniliás pudingal helyettesíti a lisztet, úgy is isteni az ize. Próbáljátok ki. Üdv :o)

    VálaszTörlés
  12. Alapvetően rossz a recept!! Csak 1 liter tej ???? Nagyon hibás megközelítés :D

    VálaszTörlés
  13. Mi is szeretjük. Majd Karácsonyra meglepem a családot vele.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések