Búrkifli
Kicsit kutakodtam a receptes könyveimben mielőtt nekiláttam volna. A töltelék mikéntje foglalkoztatott. Biztos voltam benne, hogy nem egyszerű forrázott dió, hanem tojásfehérjés.
A minap crissantokat sütöttem. A tészta remek, így lett belőle egy másik próba a búrkifli. Most diós töltelékkel, de mákosan is kiváló.
Elkészítése és a receptje megegyezik a fent említett péksüteményével.
A hosszú hétvégére ideális reggelinek való. előző este elkészítve , a hűtőbe bekészítve kibír egy rövidke éjszakát is:DDD
Hozzávalók:
Tészta:
52+8 dkg liszt
20 dkg vaj1 tojás
2 dkg élesztő, egy zacskó sütőpor (nekem a 12 gr-os csomagból elég volt a fele)
kiskanál só
5 dkg cukor
evőkanál citromlé
tej, víz kb 3 dl
Elkészítés:
A szoba hőmérsékletű vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk, tégla alakúra formázzuk és hűvös helyre tesszük.Én általában beteszem a fagyasztóba, de csak addig amíg annyira dermed meg, hogy az ujjammal még be tudom nyomni.
A maradék lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a sütőport.Beleütjük a tojást, sót, cukrot, citromlevet hozzáadjuk.
Kb. 3 dl víz és tej keverékkel könnyen gyúrható tésztát dagasztunk karos dagasztóval, kézzel vagy akár a kenyérsütő géppel. A víz lisztfüggő!!!! nekem most nem kellett az egész mennyiség. csak fokozatosan adagoljuk...a lényeg, ne legyen túl lágy a tészta, inkább rugalmas.
Deszkán lóhere alakúra nyújtjuk, igazgatjuk és a közepére tesszük a vajat.A közepén tulajdonképpen ott kell hagyni egy púpot, arra kell a vaj, a széleit pedig kihuzigálni lóhere alakúra. Ráhajtjuk négy oldalról a tésztát. Így kapunk egy kis csomagot.Konyharuhába csomagolva a hűtőben pihentetjük fél órán át.
Ezután a tésztát deszkán, vagy munkalapon hosszú keskeny lappá nyújtjuk.
Gondolatban hat részre osztjuk. Az alsó egy hatodot felhajtjuk. Felülről kéthatod részt lehajtunk, hogy összeérjenek a tészta végei.
Ezután az alsó kisebb részt felhajtjuk, és a felső kimaradó részt ráhajtjuk.Letakarva hűvös helyen egy órán át pihen. Ekkor kivesszük a hűtőből,az összehajtogatott tésztát elforgatjuk magunk előtt 90 fokkal, ismét kinyújtjuk, mégegyszer hajtogatunk,ugyanúgy mint az előbb .Újra egy órát pihen a tészta.Kivesszük a hűtőből a pihentetett tésztát.Én ilyenkor egyszerűen ketté vágom a tésztát, és így dolgozom tovább. Egyszerűbb, és el is férek kényelmesen. A fele tésztát kinyújtjuk, de már nem hajtogatjuk. kb 4-5 mm vastag lapot kapunk. A töltelék felét az egyik oldalra hosszában rákenjük. óvatosan össze hajtjuk, vagy feltekerjük a lapot. 8 egyforma rudat vágunk belőle, majd kissé patkó alakúra hajtjuk. Ezt a másik tésztalappal is megismételjük.
A másik hajtogatási mód, ha egyszerűen 2 x 8 db kis téglalappá vágjuk a kinyújtott lapokat, és mindegyiknek a hosszabbik szélére elosztjuk a tölteléket. Ráhajtjuk a másik hosszabbik oldalt, és így igazítjuk patkó alakúra.
Töltelék:
3 tojás fehérje
20-25 dkg cukor
30 dkg darált dió vagy mák, vagy vegyesen fele-fele arányban
egy citrom reszelt héja
mazsola
fahéj
esetleg mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Majd beleforgatjuk a darált diót/mákot. Ízesítjük egy citrom reszelt héjával, a fahéjjal, mazsolával.
Pont a hétvégén gondoltam rá, hogy millió éve nem ettem. Na majd most nekiesek!!! :D Jaaaaj nymamm!!!
VálaszTörlésNa én ebből tucatszám tudnék enni!! Csodásak a kiflik a töltelék pedig tökéletes! :) Éhen halok! :))
VálaszTörlésDe cuki az a kis kockás anyag! :)
VálaszTörlésIsmét egy szuper péksütemény....kéremszééépen!!!!!! :D
Gyönyörű réteges!
VálaszTörlésGyönyörűek a kiflik, lerí róluk a finomság! Csak kicsit macerás lehet elkészíteni...
VálaszTörlésMilyen gyönyörű leveles! Felvéve a kipróbálandók közé! :)
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy! Részemről inkább mákos, de nem vetném meg ezt sem. :)))))
VálaszTörlésMég sosem ettem búrkiflit, de nagyon finomnak néz ki:) És a fotóid, csodaszépek:)
VálaszTörlésÚristen!....már annyi elkészítésre váró recept van a "kedvencek" között, hogy míg élek nem érek a lista végére. :-D De ezt MUSZÁJ lesz megcsinálnom, annyira guszta! :-))
VálaszTörlés