2012. április 1., vasárnap

Mézes "francia" krémes

 
Nagy kedvenc a krémes. Mindenki szereti. Lágy könnyű habkrém, "éppenhogycsak" édes tejszín és mennyei karamell tetején.
Jó párszor sütöttem már krémest. Franciát, simát. A francia krémesnek rajtam kívül senki nem eszi a tetejét, mit mondjak én jóllakok a tetőkkel és a tepsi végére szó szerint émelygek:)))).
A sima krémesről meg hiányolják a habot:) 
Tavaly már megsütöttem ezt a süteményt. Nagyon ízlett mindenkinek.
A tészta receptje a  Katakonyha blogról származik , a krémes krémjét Gondaanyutól kölcsönöztem.
Nagyon finom és tényleg remegős a krém. És ami a lényeg, hihetetlenül könnyen szeletelhető. A mézes tészta nagyon jól megpuhul másnapra, a krém jól megszilárdul. Abszolút siker minden téren.



Recept és elkészítés:
Tészta:
10 dkg cukor
5 dkg vaj
1 ek méz
Ezeket összemelegítjük

30 dkg liszt
1 tojás
1 tojás sárgája
1 kk szódabikarbóna

A mézes keveréket ha kihűlt, összekeverjük a többi hozzávalóval.Tésztát gyúrunk és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. 1 órát. Ezután két lapot nyújtunk olyan méretűre, amilyen tepsiben vagy formában összerakjuk majd a sütinket. 180 fokon 7-8 perc alatt megsütjük a lapokat.

Krém

4 zacskó vaníliás pudingpor
8 tojásfehérje
1 liter víz
30 dkg cukor
vaníliakivonat

fél liter tejszín

A pudigokból a vízzel és 10 dkg cukorral krémet főzünk. Amíg fő a tojásfehérjéket felverjük 20dkg cukorral és a felfőzött pudingos krémmel összekeverjük, kicsit még a gázon hagyjuk tartalék lángon, amíg alaposan összekeverjük, vigyázva nehogy összetörjön. A mézes lapot belehelyezzük a tepsibe , rákenjük a meleg krémet és hűtőbe tesszük. Amíg hűl felverünk fél liter tejszínt és a kihűlt krémre kenjük. Befedjük a másik lappal és csokimázzal vonjuk be.

Csokimáz:
3 ek keserű kakaópor
3 ek cukor
3 ek víz(nekem kellett még egy kevés hozzá)
ezeket összefőzzük éskb. 8dkg vajjal fényesre keverjük.

És íme a bizonyíték, hogy egyszerű vizes késsel milyen szép szeletet lehet vágni belőle. Ez volt a legnagyobb tepsim, rendkívül kiadós finom sütemény.




A képek  tavaly készültek. A kisfiam szedte ezt a gyönyörű százszorszép csokrot.


22 megjegyzés:

  1. Júj, ebböl küldhetnél egy szeletkét!!!

    VálaszTörlés
  2. Elképesztően gyönyörű lett! Gyűjtök tojásfehérjét.
    Csodálatos dolog amikor a kisfiúk virággal kedveskednek, Mennyei érzés!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem csodálatos kisfiam van:)))

      Csak egy tipp! ha sárgáját használsz és a fehérje megmarad bátran lefagyaszthatod, én is így szoktam. Utána csak szobahőn ki kell engedni.

      Törlés
  3. Én is kérek belőle, míg van!!!

    VálaszTörlés
  4. Hát mit mondhatnék? Isteni:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép! Mézes lapok, krém, tejszín, csokimáz, mennyei lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett! Ezt mi is nagyon szeretjük. A franciakrémes tetőkhöz szívesen besegítek, ha legközelebb szólsz. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla ! Üdvözöllek! Rendben, feltétlen szólok!

      Törlés
  7. Gyönyörű a krémesed! Most csak nyelek óriási nagyokat...:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép képek és milyen guszta sütemény! Gratulálok hozzá! Nekem a krémesek nem nagyon szoktak sikerülni, úgyhogy külön irigykedem. :)
    Ha nem bánod, feliratkoztam olvasónak is, mert tetszenek a receptjeid. Ha van kedved húsvéti recepteket összegyűjteni, nézz be hozzám egy játékra.
    Üdv:
    Margaretta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Margaretta! Én sem vagyok egy nagy sütő, de ezt nem lehet elrontani. Ez a krém annyira profi, hogy elronthatatlan.
      kedves vagy, de még nincs annyi és olyan receptem, ami alkalmas lenne egy ilyen játékra:)))

      Törlés
  9. Azt hiszem a húsvéti repertoárba beveszem. A síma krémesért is odavoltak kicsik és nagyok egyaránt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez eléggé laktató, egy szelet bőven elég egy főre.

      Törlés
  10. OMG.. Babettkam hat ez igazan isteni, gondolom ezt en sem hagyom ki

    VálaszTörlés
  11. Köszönet Neked ezért a receptért!!! Fantasztikus, nagyon finom és gyönyörű! Szeretném megkérdezni, hogy nem bánnád e, ha ezt készíteném desszertnek az ovcs2-ben a vendégeimnek, természetesen belinkelve téged a leírásba?

    VálaszTörlés
  12. Kedves Mézeskalács! Dehogy bánnám! Nagyon örülök, hogy tetszik! Szívesen adom!:DDD

    VálaszTörlés