Mézes "francia" krémes
Nagy kedvenc a krémes. Mindenki
szereti. Lágy könnyű habkrém, "éppenhogycsak" édes tejszín és mennyei karamell tetején.
Jó párszor sütöttem már krémest. Franciát, simát. A francia krémesnek rajtam kívül senki nem eszi a tetejét, mit mondjak én jóllakok a tetőkkel és a tepsi végére szó szerint émelygek:)))).
A sima krémesről meg hiányolják a habot:)
Jó párszor sütöttem már krémest. Franciát, simát. A francia krémesnek rajtam kívül senki nem eszi a tetejét, mit mondjak én jóllakok a tetőkkel és a tepsi végére szó szerint émelygek:)))).
A sima krémesről meg hiányolják a habot:)
Tavaly már megsütöttem ezt a süteményt. Nagyon ízlett mindenkinek.
A tészta receptje a Katakonyha blogról származik , a krémes krémjét Gondaanyutól kölcsönöztem.
Nagyon finom és tényleg remegős a krém. És ami a lényeg, hihetetlenül könnyen szeletelhető. A mézes tészta nagyon jól megpuhul másnapra, a krém jól megszilárdul. Abszolút siker minden téren.
Nagyon finom és tényleg remegős a krém. És ami a lényeg, hihetetlenül könnyen szeletelhető. A mézes tészta nagyon jól megpuhul másnapra, a krém jól megszilárdul. Abszolút siker minden téren.
Recept és elkészítés:
Tészta:
10 dkg cukor
5 dkg vaj
1 ek méz
Ezeket összemelegítjük
30 dkg liszt
1 tojás
1 tojás sárgája
1 kk szódabikarbóna
Krém
4 zacskó vaníliás pudingpor
8 tojásfehérje
1 liter víz
30 dkg cukor
vaníliakivonat
fél liter tejszín
Tészta:
10 dkg cukor
5 dkg vaj
1 ek méz
Ezeket összemelegítjük
30 dkg liszt
1 tojás
1 tojás sárgája
1 kk szódabikarbóna
A
mézes keveréket ha kihűlt, összekeverjük a többi hozzávalóval.Tésztát
gyúrunk és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük kb. 1 órát. Ezután
két lapot nyújtunk olyan méretűre, amilyen tepsiben vagy formában
összerakjuk majd a sütinket. 180 fokon 7-8 perc alatt megsütjük a
lapokat.
Krém
4 zacskó vaníliás pudingpor
8 tojásfehérje
1 liter víz
30 dkg cukor
vaníliakivonat
fél liter tejszín
A
pudigokból a vízzel és 10 dkg cukorral krémet főzünk. Amíg fő a
tojásfehérjéket felverjük 20dkg cukorral és a felfőzött pudingos krémmel
összekeverjük, kicsit még a gázon hagyjuk tartalék lángon, amíg alaposan
összekeverjük, vigyázva nehogy összetörjön. A mézes lapot belehelyezzük
a tepsibe , rákenjük a meleg krémet és hűtőbe tesszük. Amíg hűl
felverünk fél liter tejszínt és a kihűlt krémre kenjük. Befedjük a
másik lappal és csokimázzal vonjuk be.
Csokimáz:
3 ek keserű kakaópor
3 ek cukor
3 ek víz(nekem kellett még egy kevés hozzá)
ezeket összefőzzük éskb. 8dkg vajjal fényesre keverjük.
Csokimáz:
3 ek keserű kakaópor
3 ek cukor
3 ek víz(nekem kellett még egy kevés hozzá)
ezeket összefőzzük éskb. 8dkg vajjal fényesre keverjük.
És
íme a bizonyíték, hogy egyszerű vizes késsel milyen szép szeletet lehet
vágni belőle. Ez volt a legnagyobb tepsim, rendkívül kiadós finom
sütemény.
A képek tavaly készültek. A kisfiam szedte ezt a gyönyörű százszorszép csokrot. |
Júj, ebböl küldhetnél egy szeletkét!!!
VálaszTörlésElképesztően gyönyörű lett! Gyűjtök tojásfehérjét.
VálaszTörlésCsodálatos dolog amikor a kisfiúk virággal kedveskednek, Mennyei érzés!
Nekem csodálatos kisfiam van:)))
TörlésCsak egy tipp! ha sárgáját használsz és a fehérje megmarad bátran lefagyaszthatod, én is így szoktam. Utána csak szobahőn ki kell engedni.
Én is kérek belőle, míg van!!!
VálaszTörlés:)
TörlésHát mit mondhatnék? Isteni:)
VálaszTörlésNagyon szép! Mézes lapok, krém, tejszín, csokimáz, mennyei lehet! :)
VálaszTörlésAz is!:)))
TörlésNagyon szép lett! Ezt mi is nagyon szeretjük. A franciakrémes tetőkhöz szívesen besegítek, ha legközelebb szólsz. :)))
VálaszTörlésCsilla ! Üdvözöllek! Rendben, feltétlen szólok!
TörlésGyönyörű a krémesed! Most csak nyelek óriási nagyokat...:)
VálaszTörlésNagyon szép képek és milyen guszta sütemény! Gratulálok hozzá! Nekem a krémesek nem nagyon szoktak sikerülni, úgyhogy külön irigykedem. :)
VálaszTörlésHa nem bánod, feliratkoztam olvasónak is, mert tetszenek a receptjeid. Ha van kedved húsvéti recepteket összegyűjteni, nézz be hozzám egy játékra.
Üdv:
Margaretta
Margaretta! Én sem vagyok egy nagy sütő, de ezt nem lehet elrontani. Ez a krém annyira profi, hogy elronthatatlan.
Törléskedves vagy, de még nincs annyi és olyan receptem, ami alkalmas lenne egy ilyen játékra:)))
Azt hiszem a húsvéti repertoárba beveszem. A síma krémesért is odavoltak kicsik és nagyok egyaránt :)
VálaszTörlésEz eléggé laktató, egy szelet bőven elég egy főre.
TörlésOMG.. Babettkam hat ez igazan isteni, gondolom ezt en sem hagyom ki
VálaszTörlésAnna! OK!
TörlésKöszönet Neked ezért a receptért!!! Fantasztikus, nagyon finom és gyönyörű! Szeretném megkérdezni, hogy nem bánnád e, ha ezt készíteném desszertnek az ovcs2-ben a vendégeimnek, természetesen belinkelve téged a leírásba?
VálaszTörlésKedves Mézeskalács! Dehogy bánnám! Nagyon örülök, hogy tetszik! Szívesen adom!:DDD
VálaszTörlés