Zsenge sóskamártás "lábatlannal"
Tulajdonképpen több szálon futó emlékek fűznek ehhez az egyszerű és nagyon finom ételhez. Egyrészt a gyerekkorom, amikor a kertből frissen rágcsálva imádtuk a sóska vad savanyú ízét, de mártásnak meg nem bírtuk volna enni. Pfujjogattunk is rendesen, hogy:- márpedig ilyen trutyit mi nem eszünk meg...
Ez az érzés közben átalakult emlékké....literszámra enném, frissen zsengén roppanósan leszedve a kertből,vagy a rétről vad változatát csipegetve.
Tulajdonképpen nem tudom eldönteni, hogy melyiket szeressem jobban. A sóskamártást, vagy a lábatlant........és hogy miért lábatlan? A csuda tudja, de mióta az eszemet tudom mi így hívjuk.....
A lábatlan itt mifelénk a csirkébe töltendő töltelék tepsiben egészben, vagy kis adagokban olajban kisütött nemes elegye. Vívódásom fő tárgy az ilyenkor szintén zöldülő, a télire otthagyott petrezselyem tetemes mennyisége a lábatlanban. És persze kerül még bele minden zöld fűszer, ami éppen van a kertben. Zsálya, tárkony, lestyán, évelő csombor(mert azon már ilyenkor vannak zöld levélkék) esetleg zsenge tormalevél.Ezek csak mértékkel, mert a fő szereplő a petrezselyem.
Szóval a recept:
Sóskamártás:
április elején már volt egy sóskás posztom, az első adagot akkor "arattam" le...a recept és az elkészítés ITT található.
Lábatlan:
Készítünk egy tölteléket, mintha csirkét, vagy combot töltenénk.
Ennek a receptje is felkerült már egy posztban a Vasárnapi húsleves töltelékkel c. bejegyzésemben.
Hozzávalók:
-tojásonként 1 szelet szikkadt kenyér, vagy 1 db zsemle(ez a mai zsemléknél simán kettőt jelent)
-1 kis fej vörös hagyma-némi zsiradék kb.1 evőkanál
-1 nagy csokor petrezselyem
- só, bors, piros paprika, ételízesítő
aztán ki, hogy szereti:
- párolt gomba
-csirkemáj
-mindenféle zöld fűszer(nálam most frissen a kertből)
lestyán, kapor, zsálya,zöldhagyma, zsenge tormalevél, évelő csombor
A lábatlanhoz általában 5 tojásról készítem.
A szikkadt kenyér szeleteket vízbe, vagy tejbe áztatom. Jól kinyomkodom, egy nagyobb tálba helyezem. A tojásokat hozzáadom.A hagymát apróra vágom, olajon vagy zsíron megfonnyasztom, mehet ez is a kenyérhez. Van aki a petrezselymet a hagymával megdinszteli, én csak frissen aprítom a többi zölddel együtt. ha májat, gombát is szeretnénk, azt a hagymával együtt készítjük. Pár percig a hagymával együtt pirítjuk az apróra vágott gombát, csirkemájat.
Fűszerezzük . Ilyenkor nyáron a kertben sok zöld fűszerem van. Mindig teszek bele egy kis kaprot, lestyánt, zsályát, de csak módjával.Az egészet összekeverjük. Kóstoljuk.
Egy sütésálló formát kivajazunk, zsemlemorzsával meghintünk, belesimítjuk a masszát. Forró sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Félidőben egy kevés vízzel meglocsolhatjuk a tetejét, nehogy kiszáradjon.
Jó étvágyat!
Nagyikám! Nem győzlek emlegetni......
Ó, szuper! :)
VálaszTörlésMár vártam, hogy feltegyed:) Ez a lábatlan pedig nekem ismeretlen, de ki fogom próbálni:) Érdekes a neve is:) És imádom a zöldfűszereket.
VálaszTörlésA fotóid ismét csodaszépek:)
Remekül hangzik és igencsak kedvemre való ;-)
VálaszTörlésKedves Babette! Szép emlékek, jó hogy vannak ilyenek!!!
VálaszTörlésSzépek a képek!
Nagyon klassz. Ki fogom próbálni a lábatlant. Nagyon tetszenek a képek, jó rájuk nézni :)
VálaszTörlésJaj, nem is tudom, hogy melyiket szeressem jobban! Nagyon guszta a mártás és a lábatlan is! :)
VálaszTörlésTényleg nagyon gusztán néz ki minden! :) Én a töltött csirkéből legjobban a tölteléket szeretem... úgyhogy kedvemre való a posztod ;) nálunk is teli van petrezselyemmel :))
VálaszTörlésSóskamártás, egyszerűen imádom! A lábatlanról pedig már alig vártam, hogy lehulljon a lepel, és megtudjam mi is az..:) íNagyon tetszik!
VálaszTörlés