Croissant
Croissantból sokféle recept létezik. Van amelyiknek készítése akár 2 napot is igénybe vesz. Ez a recept azért ennél sokkal egyszerűbb, és pár óra alatt megvan. Hajtogatott vajas leveles tészta. A recept Gondaanyutól származik. Nagyon szeretjük. Belül finom, lágy tészta, kívül ropogós leveles réteg.És a hajtogatás is egyszerű. Figyelmesen elolvasva kezdők is belejönnek 1-2-re :)
Az eredeti recept ITT található.
Hozzávalók:
52+8 dkg liszt
20 dkg vaj1 tojás
2 dkg élesztő, 6 gr sütőpor
kiskanál só
5 dkg cukor
evőkanál citromlé
tej, víz kb 3 dl
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk, tégla alakúra formázzuk és hűvös helyre tesszük.Én általában beteszem a fagyasztóba, de csak addig amíg annyira dermed meg, hogy az ujjammal még be tudom nyomni.
A maradék lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a sütőport.Beleütjük a tojást, sót, cukrot, citromlevet hozzáadjuk.
Kb. 3 dl víz és tej keverékkel könnyen gyúrható tésztát dagasztunk karos dagasztóval, kézzel vagy akár a kenyérsütő géppel. A víz lisztfüggő!!!! nekem most nem kellett az egész mennyiség. csak fokozatosan adagoljuk...a lényeg, ne legyen túl lágy a tészta, inkább rugalmas.
Deszkán lóhere alakúra nyújtjuk, igazgatjuk és a közepére tesszük a vajat.A közepén tulajdonképpen ott kell hagyni egy púpot, arra kell a vaj, a széleit pedig kihuzigálni lóhere alakúra. Ráhajtjuk négy oldalról a tésztát. Így kapunk egy kis csomagot.Konyharuhába csomagolva a hűtőben pihentetjük fél órán át.
Ezután a tésztát deszkán, vagy munkalapon hosszú keskeny lappá nyújtjuk.
Gondolatban hat részre osztjuk. Az alsó egy hatodot felhajtjuk. Felülről kéthatod részt lehajtunk, hogy összeérjenek a tészta végei.
Ezután az alsó kisebb részt felhajtjuk, és a felső kimaradó részt ráhajtjuk.Letakarva hűvös helyen egy órán át pihen. Ekkor kivesszük a hűtőből,az összehajtogatott tésztát elforgatjuk magunk előtt 90 fokkal, ismét kinyújtjuk, mégegyszer hajtogatunk,ugyanúgy mint az előbb .Újra egy órát pihen a tészta.Kivesszük a hűtőből a pihentetett tésztát.Én ilyenkor egyszerűen ketté vágom a tésztát, és így dolgozom tovább. Egyszerűbb, és el is férek kényelmesen. A fele tésztát kinyújtjuk, de már nem hajtogatjuk. kb 4-5 mm vastag lapot kapunk. Ezt 8 db háromszög formára vágjuk. Miközben tekerjük fel húzzuk, nyújtjuk a lapokat, hogy minél több rétege legyen.A tészta másik részével is ugyanígy járunk el.
Sütőlapra pakoljuk,nem kell semmivel kenni. Forró sütőben kezdjük sütni. Csak akkor fognak szépen elválni a rétegek. kb. 10 perc elteltével mérsékeljük a hőt 180-200 fokra. 20 perc alatt gyönyörű barnára sülnek.
Tölthető is, de önmagában is nagyon finom.
Szuper szimpatikus. Kérdésem lenne. Ezt írod:
VálaszTörlés"Gondolatban hat részre osztjuk. Az alsó egy hatodot felhajtjuk. Felülről kéthatod részt lehajtunk, hogy összeérjenek a tészta végei.
Ezután az alsó kisebb részt felhajtjuk, és a felső kimaradó részt ráhajtjuk.Letakarva hűvös helyen egy órán át pihen. Ekkor mégegyszer hajtogatunk, de előtte elfordítjuk 90 fokkal.Újra egy órát pihen a tészta.
Én ilyenkor egyszerűen ketté vágom a tésztát, és így dolgozom tovább."
Na, "ekkor mégegyszer hajtogatunk, de előtte elfordítjuk 90 fokkal a tésztát". Itt nyújtás nélkül hajtogatsz? A megkelt gombócot meg lehet nyújtás nélkül hajtogatni?
Köszönöm előre is. Az első croassant recept, aminek hajlandó lennék nekiállni. :))
Mindjárt javítom...annyira érthetőre akartam, hogy kihagytam bizonyos részeket.
TörlésDe nézz be Gondaanyuhoz a linken, hátha az érthetőbb:DDD
Javítottam, remélem így már érthető:DDD
TörlésKöszönöm Babette, jövő héten nekibátorodom! :)
Törlésminswn tiszteletem. én egyszer fogtam hozzá életemben...
VálaszTörlésNem lehet elrontani...annyira egyszerű, pedig nekem is mumus volt:)
TörlésCsodás, hátha lesz egyszer türelmem hozzá?) És ismét olyan szép rusztikus képek:)
VálaszTörlésKati4 köszönöm! Olyan finomakat sütsz, főzöl, ez pár óra, közben lehet jönni, menni, filmet nézni:) Én azt csináltam tegnap:)))
Törlésélesztő is, sütőpor is?
VálaszTörlésna, ilyent se hallottam még. de nem is érdekel, ha írod, hogy ez a tuti, én elkészítem. ezek olyan remekül néznek ki, hogy lehetetlen nekik ellenállni.
Igen! Gondaanyu is írta, nem tudja miért, de a recept ezt írja.Más recepteknél aszem 2,5 dkg az élesztő, lehet azt váltja ki. próbáld meg!
TörlésBabette ez annyira gyönyörű, szerintem elkészítem...
VálaszTörlésCsak ajánlani tudom:)
TörlésCsak egy kis darabot kérek szépen... vagy egy kis csücsköt... :) Nagyon szépek a képeid.
VálaszTörlés:)
TörlésEzer éve nem sütöttem croissant-t... Ezek a mesebeli képek totál meghozzák a kedvemet, hogy nekifogjak :-))
VálaszTörlésHajrá! Nálam is így van. Aztán amikor eszembe jut, akkor sütöm hetekig. Oszt megunjuk.
TörlésNagyon guszták, imádom. Most biztos nem állok neki, de a fejemben elraktároztam a receptet:)
VálaszTörlésMi is szeretjük...
TörlésEzt nekem is ki kell próbálnom, az tuti!
VálaszTörlésOk!
TörlésNagyon jól néz ki, én még sosem próbáltam de talán majd most :)
VálaszTörlésCsak elkezdeni nehéz...
TörlésAnnyira hangulatosak a képeid, nagyon szeretem őket! Na meg persze a croissant is, gyönyörű! :)
VálaszTörléshannka! nagyon kedves vagy! Köszönöm! örülök, hogy tetszenek a képek...
VálaszTörlés