Szedres cobbler
Még a húsvéti készületek idején sütöttem. Alapdesszert ez nálunk. Csak úgy egyszerűen kanállal a sütőedényből. Én melegen szeretem a legjobban, de állítják sokan, hogy kihűlve sem rossz. nyáron rétegeztem már pohárba is fagyival.
Igazi nyári csemege,
talán azért mert hideg fagylalttal a legfinomabb. De mi minden évszakban nagyon
szerettük.Éppen azért mert a meleg szirupos gyümölcs és a ropogós
tetejű ,alul pedig pihe-puha tészta tökéletes szívmelengető elegyet
alkot. Általában bogyós gyümölccsel készítem. Azért mert ez terem meg
itthon, ebből van sok a fagyasztóban.Másrészt meg igazán lédús és
zamatos.Hozzávalók:
Gyümölcsös részhez:
60 dkg bármilyen gyümölcs darabolva
4 ek cukor
1 vaníliás cukor
2 ek liszt vagy étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
Tésztás részhez:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl joghurt vagy tejszín
pici só
+cukor a tetejére
+fahéj a tetejére ízlés szerint(el is maradhat)
Egy pite sütőt vagy jénait kivajazunk. Beleszórjuk a még fagyos gyümölcsöt.(nekem most fagyasztott piros és fekete ribizli , szeder, málna volt, de bármilyen gyümölcs lehet , ami éppen van otthon) Természetesen friss gyümölccsel is készülhet.
Megszórjuk a cukrok+liszt keverékével.
A tésztához a száraz részeket összekeverjük (liszt+sütőpor+cukor+só), a tojást elkeverjük a joghurttal vagy a tejszínnel. A vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk, eldolgozzuk, hozzá öntjük a tojásos keveréket, összedolgozzuk. Lágy ragacsos masszát kapunk, de ez nem baj. Lisztes kézzel kis gömböcöket formálunk és rádobáljuk a gyümölcsre. Nem baj ,ha nem teríti be teljesen, mert sülés közben összenőnek. A tetejét megszórjuk cukorral( a barna cukor még jobb) fahéjjal, mehet a 160 fokos sütőbe 20-25 percre. Akkor jó , ha a gyümölcs sziruposan rotyog, a teteje, pedig ropogós barnára sült:D
Mi is nagyon szeretjük, bár még csak szilvával készítettem! Ki fogom próbálni szederrel is, nagyon guszta, biztosan finom! :)
VálaszTörlésIgen, tényleg az.
TörlésHát most én is úgy vagyok, mint Te akkor a csokissal: jöhetne!
VálaszTörlésKöszönöm.
Szivesen.
TörlésMég sosem ettem cobblert, de olyan ínycsiklandóak a fotóid, hogy muszály lesz kipróbálnom:)
VálaszTörlésRajta...
TörlésNagyon szép és szuper fotókat készítesz!
VálaszTörlésKöszönöm! Nagyon kedves vagy! Örülök, hogy tetszik.
TörlésNagyon finom lehetett. Én őszibarackkal párosítom a szedret ha coblert csinálok az is nagyon finom. De így magában is biztos isteni :)
VálaszTörlésÉn is szeretem ezt a párost:)
TörlésBabette, köszi szépen a receptet, alkészítettem vendégek számára a hétvégén, isteni finom lett málnával és ribizlivel. http://makacskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/malnas-ribizlis-cobbler.html
VálaszTörlésJaj de örülök! Nagyon szívesen!
TörlésA cobbler nálunk is nagy kedvenc! Isteni mindenféle gyümivel!
VálaszTörlés