2012. március 29., csütörtök

Húsvéti nyuszi zsemle íróval, teljes kiőrlésű liszttel





Hozzávalók kb. 12 db-hoz

50 dkg liszt ( ebből lehet 5-10 dkg teljes kiőrlésű)
kb. 2- 2,5 dl író (elhagyható és tejjel is készíthető)
1 tk cukor
2 tk só
2,5 dkg élesztő
1 db tojás
 5 dkg olvasztott vaj
 esetleg szezámmag a tetejére
+ 1 tojás a kenéshez

 Elkészítés:
 A hozzávalókból kenyérsütőben, vagy más dagasztógépben, vagy kézzel rugalmas tésztát dagasztunk.Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 12egyenlő részre osztjuk. Kicsi cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és konyhai, vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk.
Ezután a szemeket rakhatunk, szemes borsból pl.



Tojással lekenjük és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő felmelegszik.Szezámmaggal is megszórhatjuk. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.

Nagyon finom, pihe-puha bélezetű foszlós kis zsemlécskék lesznek.

A húsvéti asztalra reggelire , kalács helyett is kiváló. Egy kis medvehagymás ,napraforgómagos ricottakrémmel  pedig egyenesen mennyei:)))







 




2012. március 24., szombat

Vajas pogácsa



Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vajas, leveles, fűszeres...Az a helyzet, hogy ez a pogácsa is egy családi recept. De az is lehet, hogy minden szakácskönyv jegyzi, csak attól családi, hogy drága nyagyikám lejegyezte egy cetlire.Gondosan rakosgatta a receptes füzetébe és éppen attól függően milyen volt a gazdasági helyzet az alatt az 50 év alatt amit főzéssel töltött mindig változott egy kicsit. Hol két tojás sárgájával készült, hol egy egész tojással,csak tejjel, tejföl nélkül, vagy éppen zsírral vaj nélkül. A pogácsa az pogácsa marad, minden körülmények között. Kis vakarcsként, emeletes leveles, eldűlős,vagy bármilyen méretben, formában. Elrontani és szuper finoman sütni egyszerre lehet. Elrontható, ha nem magas hőfokon sütjük, és szuper finom lehet, ha odafigyelünk.

A teljesség igénye nélkül összeszedtem az eddigi pogácsa fotókat. Kemencében, sütőben sütve.






Egyszerű vajas pogácsa
  • 50 dkg liszt
  •  15 dkg vaj vagy 20 dkg margarin
  • 2 evőkanál zsír
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 tojás sárgája+ 1 egész tojás a lekenéshez
  • 3 mokkáskanál só
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • sajt, szezámmag a tetejére

Elkészítés
Az élesztőt egy csipet cukorral az 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat a zsírt. Kis mélyedést készítünk és ide adagoljuk a tejfölt, a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Az a lényeg, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha nagyon ragadna adjunk még hozzá lisztet. Én gyakran járok így. A liszt minősége , a tojások nagysága és a tejföl sűrűsége is befolyásolhatja a tészta állagát. Ezután, ha szépen összeállt a tészta kb. fél órát pihentetjük letakarva. Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és kinyújtjuk a kívánt vastagságra. Olvasztott , de lehűtött vajjal  vékonyan megkenjük a kinyújtott tésztát, és mint a bejglit feltekerjük. Így is pihentetjük 20 percet. Kinyújtjuk,éles késsel bevagdaljuk, de ezt el is hagyhatjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és tepsibe sorakoztatjuk. Itt ismét pihen és kel még fél órát. Ez idő alatt lekenjük a felvert tojással és tetejét sajttal ,szezámmaggal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük . Forró sütőben sütjük, a hőfokot NEM! vesszük le sülés közben. Szép aranybarnára sütjük.
Kemencében is elkészíthetjük.




2012. március 22., csütörtök

Meleg burgonyasaláta cukkinivel, rucolával







Cukkini, rucola, paradicsom, újkrumpli ,feta és szezámmag:DDD



Ez a saláta egyszerűen nagyszerű.Egytálételnek is kiváló. Péntekre, húsmentes fogásnak is ....Nyáron,ha a kertben már roskadozik a cukkini a bokrokon , akkor tutira elkészítem, tavaly pedig igazán remekül sikerült a rucolám is.Ezt a meglévő hozzávalókból és a töménytelen mennyiségű cukkini felhasználásának kevésbé sablonos variációjaként szoktam  készíteni. Na ezt jól megfogalmaztam. :)))Azért értitek ugye? 

A zöldségesek már ontják az újkrumplit,a cukkinit, a rucolát, de bármilyen más zöldséggel is kiváló meleg saláta egytál készíthető...







Hozzávalók:

apró burgonya héjastól, vagy régi héj nélkül:D
cukkini
hagyma
paradicsom (és még bármilyen zöldség)
pár szál rucola (lehet más fajta saláta is a rucola nagyon megosztó:))))
olíva olaj, mustár, balzsamecet,só,bors,esetleg méz,szezámmag
friss kakukkfű
feta

Elkészítés:
Apróra szeleteljük a burgonyát héjastól, a cukkínit, karikára a hagymát. Először száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot. Félretesszük. Ebbe a serpenyőbe olajat hevítünk és megpirítjuk rajta a burgonyát, a cukkínit, és a hagymát. Csak ha minden megsült utána sózzuk borsozzuk.Egy tálba halmozzuk. Rászórjuk a rucolát, a darabokra vágott paradicsomot,és összeforgatjuk a szezámmaggal. Közben 1 kanál olívából , fél kanál mustárból, 1 kanál balzsam ecetből, és egy kevés mézből elkészítjük az öntetet meglocsoljuk vele a salátánkat. A legvégén rámorzsoljuk a fetát és megszórjuk friss kakukkfűvel.


 A napokban beszélgettünk a párommal, hogy mennyire szerettük amikor az édesanyja a frissen szedett vad sóskából mártást készített. A friss szegfűgombából készült gombaétel pedig verhetetlen bármilyen hússal szemben.
 Drága édesapám nagyon szeretett főzni, különösen azokat az ízkombinációkat kedvelte, amit egy tinédzser , tinédzserkorában ugyebár utál... sok éve már, hogy nem él köztünk, de mit nem adnék most egy egy főztjéért....

Utólag is boldog névnapot kívánok APA.....ezt te is szeretnéd.....






2012. március 18., vasárnap

Habos citromos, avagy a (kinder paradiso)

 

Ez az első sütis recept a blogon!!! Fogadjátok szeretettel...Azért a kenyérsütés mellett akad idő a finom sütikre is főleg, ha ez a kisfiam egyik kedvence...
A recept Sütis néni sütödéjéből való. Mindent ugyanúgy készítettem, mint a recept ír, de azért bemásolom ide is.
 Nagyon finom és egyszerűen nagyszerű, légies, habkönnyű süti. A citromtól üde és friss lesz, arról már nem is beszélve, hogy tényleg hasonlít bolti tesójához:DDD

Hozzávalók:

-4 tojás
-100 gr liszt
-100 gr étkezési keményítő
-150 gr cukor
-fél reszelt citromhéj
-1 csipet só
-100 gr vaj
-1/2 csomag sütőpor

A tojások sárgájával habosra keverem a cukrot, hozzáadom a puha vajat, majd lassan az összes többi anyagot, végül belekeverem a tojások keményre vert habját
Kivajazott, liszttel megszórt, kb. 25x35-ös  tepsibe 165 °C-os sütőben 25-30 percig sütöm.

Krém:

-250 ml tej
-200 ml tejszín
-100 gr cukor
-1 cs. vaníliás cukor
-1 csipet só
-60 gr porcukor
-30 gr liszt
-fél reszelt citromhéj
-2 ek citromlé
-1 cs. zselatinfix, vagy 2 kávéskanál zselatin kevés langyos vízben feloldva

A tejet a liszttel és a cukorral összekeverem. Állandó keverés mellett kemény krémet főzök belőle. Folpackkal letakarom és hagyom kihűlni. Miután kihűlt, a többi hozzávalót is belekeverem.
A tejszínt kemény habbá verem a zselatinnal majd összekeverem a kihűlt lisztes krémmel.
A kihűlt tésztát ketté vágjuk és megtöltjük. Ha a krém megdermed porcukorral megszórva tálaljuk.











2012. március 17., szombat

Pita kenyér






Egy újabb recept a régi bejegyzéseim közül. Állandó vendég nálunk ez a pita kenyér. Mindenki szereti. rendkívül változatosan és sokoldalúan felhasználható.
Már sokszor  sütöttem  pita kenyeret, de eddig valahogy elkerülte a recept a blogot.... pedig régóta terveztem. A recept annyira jó, hogy minden változtatás nélkül a Limara változatát használom. 




Pita tészta:
  • 3 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 dkg liszt, lehet graham liszt is
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő

 Elkészítés:

 A hozzávalókból  lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni.Nálunk a kisebb,olyan "könnyenakezembefoghatom" méretű kenyerek váltak be , ezért én a megadott mennyiséget 12 egyforma részre osztom. Kis pogácsákat gömbölyítek belőlük és hagyom 10 percig pihenni. Kerek kis  formákat , lapocskákat nyújtok belőlük és ismét hagyom őket 30 percig pihenni. Előmelegítem a sütőt. lehet rácson is , vagy sütőlapon is sütni. Pár perc alatt készre sülnek. Amikor szépen felpúposodik a tészta akkor jó.






Dagasztás , kelesztés,darabolás gömbölyítés, pihentetés, nyújtás, pihentetés , sütés, töltés.....mindennel és mindenhogy, ki hogy szereti...gyrosnak vagy éppen tekercsnek. Ha tekercsnek készül, akkor vaslapon, vagy jófajta vas serpenyőben nyílt láng felett megsütöm a lapokat, ilyenkor vékonyabbra nyújtom.Sütés után nedves konyharuhával takarom le, így nem szárad ki és lehet tekerni.








gyrosnak

és tekercsnek

2012. március 14., szerda

Gyömbéres , korianderes csirkecomb

 



Ebben a receptben a csirkecombnak nincs  esélye.... Egyszerűen csak itt van, mert valaminek vinnie kell azt a fergeteges, fantasztikus ízkombinációt, amit a gyömbér és a narancs produkál. A véletlenek játéka talán, hogy állandóan gyömbér barátommal találkozok. Az ősszel eltett savanyúság nálunk elengedhetetlen kelléke. Aztán itt van  a gyömbéres-narancsos fűszersó, amiről itt olvashattok az előzpő bejegyzésemben.Naponta többször kinyitom a kis üvegcsét és szagolgatom.Mert frenetikus illatélmény, higgyétek el. A sorból nem maradhat ki  Gondaanyu nagyon finom és pikáns kandírozott gyömbére, amit szintén ajándékba kaptam.És már réges régen megettük. Hát lehet így "nem" gyömbérrel főzni? Ezután találtam rá az Erdélyi Konyha magazinban Edó receptjére...az újságban Gyömbéres csirkecombok címmel szerepelt. 



Én egy kicsit tovább gondoltam:


Csirkecombot pácolunk előző este:

1 evőkanál reszelt gyömbér
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál mustár
fél citrom leve
fél citrom héja darabosra vágva
narancshéj darabok
2-3 db babérlevél
őrölt bors
1 kávés kanál durvára őrölt koriandermag
vágott petrezselyem 


A combokat a páccal alaposan összeforgatjuk bekenjük, és egy éjszakára légmentesen lezárva fóliába tesszük. De legalább pár órát.
A pácból kivéve sózzuk, én itt a gyömbéres narancsos fűszersót használtam. Lefedve sütjük, majd a végén szép ropogósra pirítjuk. Bármilyen köret jó hozzá. Én most kukoricás rizzsel tálaltam.





2012. március 12., hétfő

Zöldséges gersli


  A gasztro blogokat böngészve, meglepődve tapasztaltam mennyien próbálkoztak már vele. A vélemények nagyon biztatóak voltak. Általában így kezdődtek a bejegyzések:
"Hónapok óta áll a kamra polcán a gerslis zacskó, fogalmam sem volt mit kezdjek vele, de..."
" Megkérdezhetném, hogy a gerslit az áruház melyik polcán kell keresni? Esetleg a rizs környékén?...
Én sem használtam eddig valami túl gyakran, de most....Töltött káposztát nagyanyám ezzel készítette.
Sajnos, hogy étkezésünk nagyon kevés gabona félére korlátozódik. A gerslit szinte csak levesbe, vagy töltött káposztába használják, sokan... De köretnek is kiváló. Mit köretnek? Önálló fogásnak is. Rendkívül ízletes és laktató.

"Az árpa a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta, már a Kőkorszaki leletekben is megtalálható.Nagyon régi kultúrnövényünk, termesztéséről már Kr. e. 7000 környékéről is vannak adatok.Fő terméknek számított Egyiptomban a fáraók ideje alatt, az ősi Görögországban és Rómában, a Szentföldön a bibliai időkben és Tibetben is. A régi egyiptomi emlékeken 6 és 4 soros árpa található, kovásztalan tészták és lepények készítéséhez használták.Megbecsülését mutatja, hogy az i. e. II. században Kínában a rizs, a búza, a füge és a szójabab mellett az ötödik szent növény volt. A Közel-Keleten az Új-testamentum korában az árpa volt a legfontosabb gabonaféle. Ebből készítették a kenyerek java részét és a kását, alapélelem volt a bibliai ember számára."


Én a következő módon készítettem:

25 dkg gerslit beáztattam hideg vízbe. 2-3 óra múlva leszűrtem és sós vízben megfőztem.

A megfőtt gerslit ismét leszűrtem. Bármilyen zöldség jó hozzá. Én most brokkolit, sárgarépát, karfiolt, gombát kel levelet használtam. Egy fej hagymát olívaolajon megdinszteltem, kicsit megpirítottam rajta a gombát, majd megszórtam petrezselyemzölddel és az előzőleg roppanósra párolt zöldséggel összekevertem. Szóval gersli, hagyma ,és a zöldség összekeverve. Sóval és őrölt fehér borssal fűszereztem.





2012. március 10., szombat

Félbarna kenyér




Haladjunk az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé.
  Előző kenyeres bejegyzésemben egy egyszerű, élesztővel is készíthető kenyér receptje és elkészítése olvasható. Ez a mai recept öreg tésztával készült. Tulajdonképpen a kenyér összeállítása nem igényel több munkát, mint a csak élesztővel készült kenyéré, inkább a dagasztást megelőző munkálatokkal bővül.
A félbarna kenyér...ha őszinte akarok lenni, akkor ez igazán csak a címében félbarna. Ha eredeti félbarna kenyeret szeretnénk, akkor bizony kovászolással, élesztő nélkül kellene készülnie.
A szakirodalom szerint a félbarna kenyér attól félbarna, hogy a liszt összmennyiségét  nézve az arányok a következők: 85% bl 112-es típusú kenyérliszt, és 15% rl 90-es típusú világos rozsliszt. Mindkét típus kapható a boltokban. Igaz a 112-es nem mindenhol, de nyugodtan helyettesíthető a bl 80-as típusú kenyérliszttel.

Recept:

60 dkg összmennyiségű lisztből:
9 dkg világos rozsliszt rl 90-es
51 dkg kenyérliszt bl 112,vagy bl 80-as
20-25 dkg öreg tészta ami szintén világos rozsliszttel készül
kb.3,2 dl víz (lisztfüggő)
1 dkg friss élesztő
1 kk cukor
2 tk só
2 ek olaj


Elkészítés:
A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk kézzel, vagy dagasztógéppel, vagy kenyérsütő üstjében. Hagyjuk duplájára kelni, majd kinyomkodjuk belőle a levegő buborékokat és tetszőlegesre  formázzuk. Tepsire, nagy jénaiba sütőzacskóba pakoljuk, hagyjuk a duplájára kelni. Ha rusztikus lisztes felületet szeretnénk, akkor lisztet szitálunk a kenyér felületére, majd ezután bemetszegetjük. A sütőt előmelegítjük . A sütést teljes hőfokon kezdjük, majd mérsékelve szép barnára ropogósra sütjük. Jénai és sütőzacskó esetén vizet permetezünk a felső részbe, tepsin való sütés esetén vagy letakarjuk egy magas falú tepsivel, vagy vizet teszünk a sütő aljába és úgy sütjük a kenyerünket.
Ez a kenyér 8 literes kacsasütő jénaiban sült.



  

















2012. március 7., szerda

Kolbászos bableves

 

Valahogy sehogy sem akar alakulni ez a tavaszi, szép időjárás. Reggel -5 fok volt az emeleten, ma pedig éppen csak elérte a + 5-öt. A szomszéd néninél lefagyott a gyönyörűséges hóvirág és nem berzenkedtem felvenni a téli kabátot sem:(((
 Tavaszi zöld ide, vagy oda, még mindig jól esik egy gazdag, tartalmas, meleg leves. 

Ez a leves kísérleti szándékkal főződött, és meggyőződésem, hogy fog még főződni nem kísérleti jelleggel is. Az elmúlt hetekben házi készítésű, saját gyártású projektbe kezdtünk. Sonkát, szalonnát, húsokat pácoltunk , füstöltünk.Készítettünk házi füstölt kolbászt is Gabojsza receptje alapján, nagyon finom lett! Kísérlet- képpen egy kisebb  adagot citromos ízesítéssel füstöltünk fel, ami már nyersen , megsütve is osztatlan sikert aratott.

Egyszerű bablevest készítünk, amit jól bezöldségelünk. Sárgarépa, zeller és a zöldje, hagyma, fokhagyma, gyökér, karalábé darabolva. A száraz babot (kb. fél kilót) megfőzök. Én mindig kuktában készítem, mert elfelejtem előző este beáztatni, főleg ha aznap ötlöm ki mi lesz a menü. Fokhagymával, babérlevéllel, kevés sóval majdnem készre főzöm a babot. A majdnem kész állapotnál bezöldségelem, és hozzáadom a karikára vágott kolbászt, jelen esetben citromosat. Ha minden megpuhul vékony paprikás, fokhagymás rántást készítek, ezzel és egy jó adag tejföllel készre főzöm. Pikánssá teszi egy kis plusz citromlé, de anélkül is nagyon finom.

Citromos kolbász receptje....ha valaki rászánná magát , hogy otthon elkészítse:

10 kiló félkövér disznóhús, melynek 1/3-a zsiradék
3 dkg őrölt cayanne bors
1 dkg őrölt kömény
5 db citrom
25 dkg só

A húst  a zsiradékkal ledaráljuk. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Hozzáadjuk a húshoz. Hozzákeverjük a fűszereket, és nagyon alaposan összedolgozzuk.Kolbászbélbe töltjük, és szikkadás után hideg füstre tesszük, amíg el nem nyeri a világos barna színt. Hűvös helyen tárolva 2 hónapig eláll. paprikás krumpliba, bablevesbe főzve jön ki igazán finom íze. De frissen megsütve is nagyon finom.

Forrás: Falusi disznóvágás ( by Tolnai Kálmán)




2012. március 5., hétfő

Narancsos gyömbéres fűszersó

 

 Karácsonyra  kaptam az első adag fűszersót egy nagyon kedves gasztro -angyalkától. Mondanom sem kell, hogy iziben elfogyott. Jött az ajándékozás ideje, készítettem hát ajándékba én is a családtagoknak. Annyira finom az illata, hogy minden nap kinyitom az üvegcsét és szaglászgatom...
Készült vele sok finom  sült husi. Még nem késő elkészíteni, a narancsszezon tart....

Hozzávalók:

20-30 dkg  nagy szemű tengeri só
1 db narancs
két kisebb diónyi darab friss gyömbér

Elkészítés: 

A narancsot először is nagyon alaposan megmossuk, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk róla, majd nagyon vékonyan meghámozzuk. Az így kapott narancshéjat nagyon kis darabokra kell felaprítani. A gyömbért szintén meghámozzuk, azt is nagyon apróra daraboljuk. A feldarabolt narancshéjat, a gyömbért és a sót késes robotgépbe tesszük, majd jól összekeverjük.
Késes robotgép hiányában a narancs héját és a gyömbért is reszeljük le finom lyukú reszelőn, majd keverjük össze a sóval.

Az elkészült keverék először nedves lesz. Terítsük ki egy sütőpapírral bélelt tálcára, majd 2-3 napig szárítsuk így. Ha kiszáradt, lehet üvegbe tölteni.

Nagyon finom az illata, de még finomabb a vele készült csirke, pulyka, kacsa sült. Ja és a nyári grillezésre is tartalékoljatok:DDD



2012. március 4., vasárnap

Rozsos bucik




A legkedveltebb kenyerünk.... 

Ízében, állagában és nem utolsósorban kinézetében. A recept a legegyszerűbb kenyér receptem. Csak élesztővel. Nincs mindig kovászom, nincs mindig öreg tésztám. Tegnap sem volt. Pedig azt hittem van...De sebaj, ilyenkor egyszerűen összekutyulom az élesztőt némi vízzel, liszttel és egy csipet cukorral. Megvárom még felfut és visszaesik. Ez kb .egy óra hossza, majd bedagasztom a szokásos módon.


 De ide is beírom:


 Recept:


60 dkg BL 80-as liszt (ebből 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt)
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 kh aszkorbinsav

fel lehet turbózni egy kisebb krumplival, vagy burgonyapehellyel.

A mostani kenyérkék rozsliszttel készültek. Az eredeti receptben szereplő lisztből 10 dkg-ot kicserélünk tk. rozslisztre. 

Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl folyadékkal, 20 dkg liszttel és a cukorral( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap.De bedughatjuk a mikróba is, amiben előzőleg 3 percig melegítettünk egy pohár vizet, vagy forró vizes nedves törlővel is letakarhatjuk. 
Ezt a fázist várjuk ki türelmesen, mert akkor lesz csak szép laza bélezetű kenyerünk, ha a massza felfut, visszaesik és bugyborékos lesz.
  Ez fél-egy óra hossza is lehet, a melegtől függően. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk.

A tésztát duplájára kelesztem, majd kétfelé veszem a tésztát. A tésztákból kis gömböcöket formázok. majd egy erre alkalmas kis kelesztő edénykébe teszem a varratokkal felfelé. Bármilyen kis kenyeres kosárka jó erre a célra, de én egyszerűen két műanyag gulyásos tálat bélelek ki tiszta csak erre a célra használt kendővel. A megformázott kis bucikat beleteszem, letakarom a kendővel és a duplájára kelesztem. Lehet csak egyszerűen kelesztő kosár nélkül is készíteni, ilyenkor a kis bucikat egyszerűen a formázás után az előkészített sütőpapírra ültetjük, a varrattal lefelé.

Amikor megkelek ez újabb egy óra, akkor óvatosan kiborítjuk a sütőpapírra a tésztákat, éles pengével bevágjuk, majd a sütő bemelegedéséig ez úgy 15 perc, megvárjuk amíg a bevágások kissé szétnyílnak. Ha jó meleg a sütő mehetnek is sülni. Én mindig nagy jénaiban sütöm, mert az én sütőm nem szépen süt. Vagy sütőzacskóban. Mindkét esetben vizet permetezek a jénai, vagy a sütőzacskó tetejébe. Szép pirosra , ropogósra sütjük.
Megszórhatjuk magokkal vagy  bele is dagaszthatjuk.






2012. március 3., szombat

Savanyú káposztás sztrapacska


 


Ez az egyszerű, már már puritán étel is gyermekkorom , nagyanyám emlékeit idézi. Nem tudom , hogy más tájegységeken hogy hívják ezt a fajta ételt, de itt a szlovák határ vidékén igencsak elterjedt étel volt és még ma is az...lenne, ha elfoglaltságunkban, mindennapos rohanásunkban néha szánnánk rá egy kis időt. Nem többet, mint egy tészta kifőzésénél. A magyar konyha nagyon változatosan és sokszínűen használja fel a burgonyát. Régi hagyományunk ez, hisz az ínséges időkben bizony egy-két szem krumpliból csodás vacsorát, ebédet lehetett előadni az asztalra. 
Igen kedvelt és a mai napig is főzik , sütik mifelénk a gancát, a krumplilángost, a sztrapacskát. Mindegyikük alapja a burgonya.
A sztrapacska, vagy haluska egyik legismertebb változata a juhtúróval készült. Mi is készítjük juhtúróval, tehén túróval, dínsztelt édes káposztáva, savanyú káposztával.

Hozzávalók:
1 kg burgonya
30 dkg liszt
só,bors 2 db tojás
0,5 kg savanyú káposzta
esetleg szalonna


Elkészítés:


A meghámozott burgonyát lereszeljük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A krumpli nedvessége határozza meg a liszt mennyiségét. A masszát fövő vízbe nokedli szaggatóval   kiszaggatjuk. Ha feljött a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük, leöblítjük és lecsepegtetjük. 
A savanyú káposztát zsiradékon megpároljuk, lepirítjuk egy kevés őrölt borssal ízesíthetjük.. Ha túl savanyú előtte át lehet mosni. Ha valaki gazdagabban szeretné enni, akkor kb. 10 dkg húsos szalonnát előzőleg lepiríthat és ezt is hozzákeverheti a tésztához. 
A kifőtt tésztát, a káposztával összekeverjük.


Igazi vas lábasban másnap lepirítva még finomabb....


2012. március 2., péntek

Kenyérről először....



Fehér kenyér gyorsan.
Vagy expressz.
Vagy minél hamarabb.
Vagy öreg tészta nélkül.
Vagy kovász nélkül.
Egyszerűen élesztővel.
Akár ezeket a címeket is adhattam volna a mai posztnak.
Egyre jobban, és egyre gyakrabban foglalkoztat a kérdés, hogy munka mellett is sütöm itthon a kenyeret. Még ha macerás is. Még ha idő igényes is. Akkor is. Ezt elhatároztam. Most már szinte napi rutinná vált. Meg az is, hogy néha nem teszek a tésztába sót, esetleg kihagyom az élesztőt,vagy egyszerűen nincs itthon öreg tészta. Sehol.
Meg aztán az ember fia iskolába jár, a férj dolgozik, meg a feleség is. Aztán jönnek a gyerekhez barátok is. És ők szeretnek együtt enni. Imádják a francia pirítóst. De pont olyan legyen a kenyér mérete, mint a piritós sütőnek! És nehogy legyen benne valamilyen mag???!!!!! Jesszus!

Nos ilyen körülmények között sült ez a kenyér. Na nem" játszott" mindegyik egyszerre, de...




Gyakran készül köretnek a sütőben héjában sült krumpli. Becsomagolva alufóliába és bedobva a sütő aljába. Kényelmes, és egészséges köret. Míg sül a hús, addig megsül a köret is.
Ezekből a megsült krumplikból dobtam bele néhányat ebbe a kenyérbe, és mondhatom, nagyon finom ízt ad az egyszerű fehér kenyérnek. Gyakran sütök kenyeret. Napi szinten. Minden lehetséges módot kipróbáltam már, de vannak ételek, amihez csak a fehér kenyér illik. Most írhatnám azt, hogy direkte krumplis kenyeret akartam sütni, de pont nem volt itthon főtt krumpli. Nem, nem, ez nem így történt. Egyszerűen eszembe jutott, beledobtam a tésztába, és kész. Jó lett. Intenzív krumplis íz.

Aki ismer, tudja, hogy régóta és sokféleképpen sütöm itthon a kenyeret. Minden változatát, variációját kipróbáltam már. Mániákus kenyérsütésben "szenvedek ".....


 


Recept:


60 dkg BL 80-as liszt
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 kh aszkorbinsav

fel lehet turbózni egy kisebb krumplival, vagy burgonyapehellyel.


Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl folyadékkal ,a cukorral és 20 dkg liszttel( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk.
A tésztát a duplájára kelesztjük, (félidőben átgyúrjuk! ezt Limarától tanultam és milyen igaza van) és ízlés szerint formázzuk. Nálunk a hétköznapokra a "kocka" kenyér válik be. Ez pont befér a pirítós sütőbe:) :) :) Szóval formázás után sütőzacskó, és sütőforma. Ismét a duplájára kelesztjük, éles pengével néhány helyen bevágjuk, vizet spriccelünk a zacsekba. És mehet a forró sütőbe.
 Ez a kenyér ennek a receptnek az alapján  készült, annyi változtatással, hogy ment bele még 3 közepes héjában sült krumpli megtörve, és valamivel kevesebb folyadék. A dobozban meg jó sütni, mert ha lágyabb  is lesz a tésztánk a krumplitól, a forma megtartja...
 



Ebből az alapreceptből aztán bármilyen formában lehet sütni a kenyeret. Kedvelt variáció nálunk még a két kis hosszúkás forma, vagy a két kis buci....mindkettő esetében a tésztát ketté veszem és egymás mellett fedett tepsiben, vagy jénaiban, vagy sütőzacskóban sütöm....