Félbarna kenyér




Haladjunk az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé.
  Előző kenyeres bejegyzésemben egy egyszerű, élesztővel is készíthető kenyér receptje és elkészítése olvasható. Ez a mai recept öreg tésztával készült. Tulajdonképpen a kenyér összeállítása nem igényel több munkát, mint a csak élesztővel készült kenyéré, inkább a dagasztást megelőző munkálatokkal bővül.
A félbarna kenyér...ha őszinte akarok lenni, akkor ez igazán csak a címében félbarna. Ha eredeti félbarna kenyeret szeretnénk, akkor bizony kovászolással, élesztő nélkül kellene készülnie.
A szakirodalom szerint a félbarna kenyér attól félbarna, hogy a liszt összmennyiségét  nézve az arányok a következők: 85% bl 112-es típusú kenyérliszt, és 15% rl 90-es típusú világos rozsliszt. Mindkét típus kapható a boltokban. Igaz a 112-es nem mindenhol, de nyugodtan helyettesíthető a bl 80-as típusú kenyérliszttel.

Recept:

60 dkg összmennyiségű lisztből:
9 dkg világos rozsliszt rl 90-es
51 dkg kenyérliszt bl 112,vagy bl 80-as
20-25 dkg öreg tészta ami szintén világos rozsliszttel készül
kb.3,2 dl víz (lisztfüggő)
1 dkg friss élesztő
1 kk cukor
2 tk só
2 ek olaj


Elkészítés:
A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk kézzel, vagy dagasztógéppel, vagy kenyérsütő üstjében. Hagyjuk duplájára kelni, majd kinyomkodjuk belőle a levegő buborékokat és tetszőlegesre  formázzuk. Tepsire, nagy jénaiba sütőzacskóba pakoljuk, hagyjuk a duplájára kelni. Ha rusztikus lisztes felületet szeretnénk, akkor lisztet szitálunk a kenyér felületére, majd ezután bemetszegetjük. A sütőt előmelegítjük . A sütést teljes hőfokon kezdjük, majd mérsékelve szép barnára ropogósra sütjük. Jénai és sütőzacskó esetén vizet permetezünk a felső részbe, tepsin való sütés esetén vagy letakarjuk egy magas falú tepsivel, vagy vizet teszünk a sütő aljába és úgy sütjük a kenyerünket.
Ez a kenyér 8 literes kacsasütő jénaiban sült.



  

















Megjegyzések

  1. Uramatyám, ez mesésen néz ki!!! Tökéletes! Szinte hallani a héj ropogását :-)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb kenyereket sütsz! :) Ha elfogadod, meglepnélek egy díjjal! :)

    VálaszTörlés
  3. Csodás kenyereket sütsz:) Szoktam én is használni az öregtésztát, tényleg nagyon finom kenyereket lehet vele készíteni. Én magam jobban kedvelem a magvas, teljeskiőrlésű kenyereket, de azok sosem lesznek ilyen gyönyörű foszlósak.

    VálaszTörlés
  4. Aztaaaa de szép ez a kenyér!!! A serclit megkaphatom??
    Az előző kenyérkét lehet hogy holnap megsütöm....az egyszerűbbet...:)

    VálaszTörlés
  5. Én is a serclit kérem!!! :))) Gyönyörű kenyeret sütöttél Babette!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett, már ránézésre is ínycsiklandó...

    VálaszTörlés
  7. Minden kedves hozzászólást nagyon szépen köszönök! Valahogy "mániámmá"vált a kenyérsütés...kinek a pap, kinek a papné....

    Hankka! Köszönöm...

    VálaszTörlés
  8. Megmertem volna esküdni rá, hogy kemencés... Gyönyörűséges kenyér, gratulálok és az egész blogodhoz, mert nagyon színvonalas! :) Ha lehet, akkor maradnék a vendéged! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia haNa! Bár az lenne!!! Utolsó és egyben első vágyam a kenyérsütéshez egy kemence....már volt szerencsém benne sütni...de sajnos nem az enyémben.
      Örülök, hogy jöttél! Szívesen látlak!!!

      Törlés
  9. Most találtam erre a csodálatos oldalra. Nagyon örülök neki. Gyönyörű ez a kenyér. De a többi is. Gratulálok a bloghoz, ide érdemes sűrűn benézni, és kipróbálni ami tetszik. Rengeteg finomság van itt. Köszönöm a sok érdekességet, és receptet. Blubell

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések