Zöldséges gersli
A gasztro blogokat böngészve, meglepődve tapasztaltam mennyien
próbálkoztak már vele. A vélemények nagyon biztatóak voltak. Általában
így kezdődtek a bejegyzések:
"Hónapok óta áll a kamra polcán a gerslis zacskó, fogalmam sem volt mit kezdjek vele, de..."
" Megkérdezhetném, hogy a gerslit az áruház melyik polcán kell keresni? Esetleg a rizs környékén?...
Én sem használtam eddig valami túl gyakran, de most....Töltött káposztát nagyanyám ezzel készítette.
Sajnos, hogy étkezésünk nagyon kevés gabona félére korlátozódik. A gerslit szinte csak levesbe, vagy töltött káposztába használják, sokan... De köretnek is kiváló. Mit köretnek? Önálló fogásnak is. Rendkívül ízletes és laktató.
"Hónapok óta áll a kamra polcán a gerslis zacskó, fogalmam sem volt mit kezdjek vele, de..."
" Megkérdezhetném, hogy a gerslit az áruház melyik polcán kell keresni? Esetleg a rizs környékén?...
Én sem használtam eddig valami túl gyakran, de most....Töltött káposztát nagyanyám ezzel készítette.
Sajnos, hogy étkezésünk nagyon kevés gabona félére korlátozódik. A gerslit szinte csak levesbe, vagy töltött káposztába használják, sokan... De köretnek is kiváló. Mit köretnek? Önálló fogásnak is. Rendkívül ízletes és laktató.
"Az árpa a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta, már a Kőkorszaki leletekben is megtalálható.Nagyon régi kultúrnövényünk, termesztéséről már Kr. e. 7000 környékéről is vannak adatok.Fő terméknek számított Egyiptomban a fáraók ideje alatt, az ősi
Görögországban és Rómában, a Szentföldön a bibliai időkben és Tibetben
is. A régi egyiptomi emlékeken 6 és 4 soros árpa található, kovásztalan
tészták és lepények készítéséhez használták.Megbecsülését mutatja,
hogy az i. e. II. században Kínában a rizs, a búza, a füge és a
szójabab mellett az ötödik szent növény volt. A Közel-Keleten az
Új-testamentum korában az árpa volt a legfontosabb gabonaféle. Ebből
készítették a kenyerek java részét és a kását, alapélelem volt a bibliai
ember számára."
Én a következő módon készítettem:
25 dkg gerslit beáztattam hideg vízbe. 2-3 óra múlva leszűrtem és sós vízben megfőztem.
A megfőtt gerslit ismét leszűrtem. Bármilyen zöldség jó hozzá. Én most brokkolit, sárgarépát, karfiolt, gombát kel levelet használtam. Egy fej hagymát olívaolajon megdinszteltem, kicsit megpirítottam rajta a gombát, majd megszórtam petrezselyemzölddel és az előzőleg roppanósra párolt zöldséggel összekevertem. Szóval gersli, hagyma ,és a zöldség összekeverve. Sóval és őrölt fehér borssal fűszereztem.
25 dkg gerslit beáztattam hideg vízbe. 2-3 óra múlva leszűrtem és sós vízben megfőztem.
A megfőtt gerslit ismét leszűrtem. Bármilyen zöldség jó hozzá. Én most brokkolit, sárgarépát, karfiolt, gombát kel levelet használtam. Egy fej hagymát olívaolajon megdinszteltem, kicsit megpirítottam rajta a gombát, majd megszórtam petrezselyemzölddel és az előzőleg roppanósra párolt zöldséggel összekevertem. Szóval gersli, hagyma ,és a zöldség összekeverve. Sóval és őrölt fehér borssal fűszereztem.
Hú de klassz, és nagyon tetszenek a fotók ,meg az új blog fotód!
VálaszTörlésErika! Köszönöm!
TörlésNálunk is csak töltött káposztába és sóletbe szokott kerülni, pedig így is finom lehet! Jól néz ki! :)
VálaszTörlésEz nagyon jóóóóó!!!!
VálaszTörlésAzt hiszem, ezt az ötleted ellopom.
Vigyed! Szívesen adom!
TörlésSimàn elélek ilyen kajákon....:)) Szuper kombináció!!!
VálaszTörlésjaj, de egy rugóra gondolkodunk:)))
TörlésNagyon szeretem az árpagyöngyöt! Remek gabona!!
VálaszTörlésÚgy biz':)))
TörlésNagyon finom ám, ettem vendégségben, más zöldség kombinációban, de nagyon ízlett!!!!
VálaszTörlés