2012. március 12., hétfő

Zöldséges gersli


  A gasztro blogokat böngészve, meglepődve tapasztaltam mennyien próbálkoztak már vele. A vélemények nagyon biztatóak voltak. Általában így kezdődtek a bejegyzések:
"Hónapok óta áll a kamra polcán a gerslis zacskó, fogalmam sem volt mit kezdjek vele, de..."
" Megkérdezhetném, hogy a gerslit az áruház melyik polcán kell keresni? Esetleg a rizs környékén?...
Én sem használtam eddig valami túl gyakran, de most....Töltött káposztát nagyanyám ezzel készítette.
Sajnos, hogy étkezésünk nagyon kevés gabona félére korlátozódik. A gerslit szinte csak levesbe, vagy töltött káposztába használják, sokan... De köretnek is kiváló. Mit köretnek? Önálló fogásnak is. Rendkívül ízletes és laktató.

"Az árpa a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta, már a Kőkorszaki leletekben is megtalálható.Nagyon régi kultúrnövényünk, termesztéséről már Kr. e. 7000 környékéről is vannak adatok.Fő terméknek számított Egyiptomban a fáraók ideje alatt, az ősi Görögországban és Rómában, a Szentföldön a bibliai időkben és Tibetben is. A régi egyiptomi emlékeken 6 és 4 soros árpa található, kovásztalan tészták és lepények készítéséhez használták.Megbecsülését mutatja, hogy az i. e. II. században Kínában a rizs, a búza, a füge és a szójabab mellett az ötödik szent növény volt. A Közel-Keleten az Új-testamentum korában az árpa volt a legfontosabb gabonaféle. Ebből készítették a kenyerek java részét és a kását, alapélelem volt a bibliai ember számára."


Én a következő módon készítettem:

25 dkg gerslit beáztattam hideg vízbe. 2-3 óra múlva leszűrtem és sós vízben megfőztem.

A megfőtt gerslit ismét leszűrtem. Bármilyen zöldség jó hozzá. Én most brokkolit, sárgarépát, karfiolt, gombát kel levelet használtam. Egy fej hagymát olívaolajon megdinszteltem, kicsit megpirítottam rajta a gombát, majd megszórtam petrezselyemzölddel és az előzőleg roppanósra párolt zöldséggel összekevertem. Szóval gersli, hagyma ,és a zöldség összekeverve. Sóval és őrölt fehér borssal fűszereztem.





10 megjegyzés:

  1. Hú de klassz, és nagyon tetszenek a fotók ,meg az új blog fotód!

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is csak töltött káposztába és sóletbe szokott kerülni, pedig így is finom lehet! Jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jóóóóó!!!!
    Azt hiszem, ezt az ötleted ellopom.

    VálaszTörlés
  4. Simàn elélek ilyen kajákon....:)) Szuper kombináció!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem az árpagyöngyöt! Remek gabona!!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom ám, ettem vendégségben, más zöldség kombinációban, de nagyon ízlett!!!!

    VálaszTörlés