2012. március 29., csütörtök

Húsvéti nyuszi zsemle íróval, teljes kiőrlésű liszttel





Hozzávalók kb. 12 db-hoz

50 dkg liszt ( ebből lehet 5-10 dkg teljes kiőrlésű)
kb. 2- 2,5 dl író (elhagyható és tejjel is készíthető)
1 tk cukor
2 tk só
2,5 dkg élesztő
1 db tojás
 5 dkg olvasztott vaj
 esetleg szezámmag a tetejére
+ 1 tojás a kenéshez

 Elkészítés:
 A hozzávalókból kenyérsütőben, vagy más dagasztógépben, vagy kézzel rugalmas tésztát dagasztunk.Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 12egyenlő részre osztjuk. Kicsi cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és konyhai, vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk.
Ezután a szemeket rakhatunk, szemes borsból pl.



Tojással lekenjük és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő felmelegszik.Szezámmaggal is megszórhatjuk. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.

Nagyon finom, pihe-puha bélezetű foszlós kis zsemlécskék lesznek.

A húsvéti asztalra reggelire , kalács helyett is kiváló. Egy kis medvehagymás ,napraforgómagos ricottakrémmel  pedig egyenesen mennyei:)))







 




23 megjegyzés:

  1. Emlékszem rájuk, ki is próbáltam, és mondhatom voltak inkább hörcsögök, mint nyulak :) De jönnek a leánykáim, lehet újra nekifogok:):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egy másik recept volt, ez finomabb:D

      Törlés
  2. Szó szerint zabálnivaló kis nyulacskák :-))

    Medvehagyma? Irigy :-) Nálunk még nyoma sincs :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az enyém is a zöldségesnél termett:)))

      Törlés
  3. Annyira édesek!
    Játékra invitállak, nézz át hozzám.

    VálaszTörlés
  4. Tejjel dagasztottam, dupla adagot. Szegfűszeg lett a szemük, 25 db lett.
    Ahogy sül mindig kicsik lesznek a füleik:( Viszem őket a piacra:):)

    VálaszTörlés
  5. Tündéri nyuszikák! Nézz be hozzám légyszíves, ha van kedved, meghívnálak egy kis játékra! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm! te is nagyon "édes" vagy:)

    VálaszTörlés
  7. Babette!
    Istenem, annyira ÉDESEK....már annyi mindent sütnék a blogodról.....csak időőőőhiááány!!! Ezt most húsvétkor mégiscsak megsütöm!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Süssed!!! Nálunk is ez lesz a reggeli:)

      Törlés