Vajas pogácsa
Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept.
Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vajas, leveles,
fűszeres...Az a helyzet, hogy ez a pogácsa is egy családi recept. De az
is lehet, hogy minden szakácskönyv jegyzi, csak attól családi, hogy
drága nyagyikám lejegyezte egy cetlire.Gondosan rakosgatta a receptes
füzetébe és éppen attól függően milyen volt a gazdasági helyzet az alatt
az 50 év alatt amit főzéssel töltött mindig változott egy kicsit. Hol
két tojás sárgájával készült, hol egy egész tojással,csak tejjel, tejföl
nélkül, vagy éppen zsírral vaj nélkül. A pogácsa az pogácsa marad,
minden körülmények között. Kis vakarcsként, emeletes leveles,
eldűlős,vagy bármilyen méretben, formában. Elrontani és szuper finoman
sütni egyszerre lehet. Elrontható, ha nem magas hőfokon sütjük, és
szuper finom lehet, ha odafigyelünk.
A teljesség igénye nélkül összeszedtem az eddigi pogácsa fotókat. Kemencében, sütőben sütve.
A teljesség igénye nélkül összeszedtem az eddigi pogácsa fotókat. Kemencében, sütőben sütve.
Egyszerű vajas pogácsa
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy 20 dkg margarin
- 2 evőkanál zsír
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kis doboz tejföl
- 2 tojás sárgája+ 1 egész tojás a lekenéshez
- 3 mokkáskanál só
- 5 dkg olvasztott vaj
- sajt, szezámmag a tetejére
Elkészítés
Az
élesztőt egy csipet cukorral az 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A
liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat a zsírt. Kis mélyedést
készítünk és ide adagoljuk a tejfölt, a tojások sárgáját és a
felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Az a lényeg,
hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha nagyon ragadna
adjunk még hozzá lisztet. Én gyakran járok így. A liszt minősége , a
tojások nagysága és a tejföl sűrűsége is befolyásolhatja a tészta
állagát. Ezután, ha szépen összeállt a tészta kb. fél órát pihentetjük
letakarva. Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és kinyújtjuk a
kívánt vastagságra. Olvasztott , de lehűtött vajjal vékonyan megkenjük a kinyújtott tésztát, és mint a bejglit
feltekerjük. Így is pihentetjük 20 percet. Kinyújtjuk,éles késsel bevagdaljuk, de ezt el is
hagyhatjuk. Pogácsa szaggatóval
kiszaggatjuk és tepsibe sorakoztatjuk. Itt ismét pihen és kel még fél
órát. Ez idő alatt lekenjük a felvert tojással és tetejét sajttal ,szezámmaggal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük . Forró
sütőben sütjük, a hőfokot NEM! vesszük le sülés közben. Szép
aranybarnára sütjük.
Kemencében is elkészíthetjük.
Kemencében is elkészíthetjük.
Tegnap én is sütöttem, sajtosat, piciket, finomak lettek.
VálaszTörlésGuszta, mint minden Nálad!
VálaszTörlésDe gusztik!! Az én pogijaim olyan eldőlősek...egyenlőre!! Recept megjegyezve...:)
VálaszTörléscsodaszép, és az a szőlő, úgy megenném, persze a pogival együtt...:)
VálaszTörlésÚúúúgy beleharapnék! :)) Nagyon guszták! :)
VálaszTörlésNagyon helyeskék! :)
VálaszTörlésazok a bevagdosott tetejűek. huhhh
VálaszTörlésKöszönöm, a nagyi nevében is:)))
VálaszTörlésNagyon szépek, kívánatosak! :)
VálaszTörlésIgeeeeeen!
VálaszTörlésDe szépek ezek a pogik!:-)
VálaszTörlésSzia!
Szeretnélek játékra hívni a Kutya és Konyha blog írójához.
Folytatódik az Online Vacsoracsata 2. fordulója.
http://kutyaeskonyha.blogspot.com/2012/03/jatek-az-izekkel.html
Ha van kedved gyere játszani!:-)
nagyon finom már meg sütötük és ez lett mindenki kedvence
VálaszTörlésÓ ennek igazán örülök!
Törlés