Vajas pogácsa



Biztosra veszem, hogy minden jobb háztartásban akad pogácsa recept. Kipróbált, épp kipróbálásra váró, túrós, töpörtyűs,sós, vajas, leveles, fűszeres...Az a helyzet, hogy ez a pogácsa is egy családi recept. De az is lehet, hogy minden szakácskönyv jegyzi, csak attól családi, hogy drága nyagyikám lejegyezte egy cetlire.Gondosan rakosgatta a receptes füzetébe és éppen attól függően milyen volt a gazdasági helyzet az alatt az 50 év alatt amit főzéssel töltött mindig változott egy kicsit. Hol két tojás sárgájával készült, hol egy egész tojással,csak tejjel, tejföl nélkül, vagy éppen zsírral vaj nélkül. A pogácsa az pogácsa marad, minden körülmények között. Kis vakarcsként, emeletes leveles, eldűlős,vagy bármilyen méretben, formában. Elrontani és szuper finoman sütni egyszerre lehet. Elrontható, ha nem magas hőfokon sütjük, és szuper finom lehet, ha odafigyelünk.

A teljesség igénye nélkül összeszedtem az eddigi pogácsa fotókat. Kemencében, sütőben sütve.






Egyszerű vajas pogácsa
  • 50 dkg liszt
  •  15 dkg vaj vagy 20 dkg margarin
  • 2 evőkanál zsír
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2 tojás sárgája+ 1 egész tojás a lekenéshez
  • 3 mokkáskanál só
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • sajt, szezámmag a tetejére

Elkészítés
Az élesztőt egy csipet cukorral az 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat a zsírt. Kis mélyedést készítünk és ide adagoljuk a tejfölt, a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Az a lényeg, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha nagyon ragadna adjunk még hozzá lisztet. Én gyakran járok így. A liszt minősége , a tojások nagysága és a tejföl sűrűsége is befolyásolhatja a tészta állagát. Ezután, ha szépen összeállt a tészta kb. fél órát pihentetjük letakarva. Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és kinyújtjuk a kívánt vastagságra. Olvasztott , de lehűtött vajjal  vékonyan megkenjük a kinyújtott tésztát, és mint a bejglit feltekerjük. Így is pihentetjük 20 percet. Kinyújtjuk,éles késsel bevagdaljuk, de ezt el is hagyhatjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és tepsibe sorakoztatjuk. Itt ismét pihen és kel még fél órát. Ez idő alatt lekenjük a felvert tojással és tetejét sajttal ,szezámmaggal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük . Forró sütőben sütjük, a hőfokot NEM! vesszük le sülés közben. Szép aranybarnára sütjük.
Kemencében is elkészíthetjük.




Megjegyzések

  1. Tegnap én is sütöttem, sajtosat, piciket, finomak lettek.

    VálaszTörlés
  2. De gusztik!! Az én pogijaim olyan eldőlősek...egyenlőre!! Recept megjegyezve...:)

    VálaszTörlés
  3. csodaszép, és az a szőlő, úgy megenném, persze a pogival együtt...:)

    VálaszTörlés
  4. Úúúúgy beleharapnék! :)) Nagyon guszták! :)

    VálaszTörlés
  5. azok a bevagdosott tetejűek. huhhh

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, a nagyi nevében is:)))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek, kívánatosak! :)

    VálaszTörlés
  8. De szépek ezek a pogik!:-)

    Szia!

    Szeretnélek játékra hívni a Kutya és Konyha blog írójához.
    Folytatódik az Online Vacsoracsata 2. fordulója.

    http://​kutyaeskonyha.blogspot.com/​2012/03/jatek-az-izekkel.html

    Ha van kedved gyere játszani!:-)

    VálaszTörlés
  9. nagyon finom már meg sütötük és ez lett mindenki kedvence

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések