Kenyérről először....
Fehér kenyér gyorsan.
Vagy expressz.
Vagy minél hamarabb.
Vagy öreg tészta nélkül.
Vagy kovász nélkül.
Egyszerűen élesztővel.
Vagy expressz.
Vagy minél hamarabb.
Vagy öreg tészta nélkül.
Vagy kovász nélkül.
Egyszerűen élesztővel.
Akár ezeket a címeket is adhattam volna a mai posztnak.
Egyre jobban, és egyre gyakrabban foglalkoztat a kérdés, hogy munka mellett is sütöm itthon a kenyeret. Még ha macerás is. Még ha idő igényes is. Akkor is. Ezt elhatároztam. Most már szinte napi rutinná vált. Meg az is, hogy néha nem teszek a tésztába sót, esetleg kihagyom az élesztőt,vagy egyszerűen nincs itthon öreg tészta. Sehol.
Meg
aztán az ember fia iskolába jár, a férj dolgozik, meg a feleség is.
Aztán jönnek a gyerekhez barátok is. És ők szeretnek együtt enni.
Imádják a francia pirítóst. De pont olyan legyen a kenyér mérete, mint a
piritós sütőnek! És nehogy legyen benne valamilyen mag???!!!!! Jesszus!Egyre jobban, és egyre gyakrabban foglalkoztat a kérdés, hogy munka mellett is sütöm itthon a kenyeret. Még ha macerás is. Még ha idő igényes is. Akkor is. Ezt elhatároztam. Most már szinte napi rutinná vált. Meg az is, hogy néha nem teszek a tésztába sót, esetleg kihagyom az élesztőt,vagy egyszerűen nincs itthon öreg tészta. Sehol.
Nos ilyen körülmények között sült ez a kenyér. Na nem" játszott" mindegyik egyszerre, de...
Gyakran készül
köretnek a sütőben héjában sült krumpli. Becsomagolva alufóliába és bedobva a
sütő aljába. Kényelmes, és egészséges köret. Míg sül a hús, addig megsül
a köret is.
Ezekből a megsült krumplikból dobtam bele néhányat ebbe a kenyérbe, és
mondhatom, nagyon finom ízt ad az egyszerű fehér kenyérnek. Gyakran
sütök kenyeret. Napi szinten. Minden lehetséges módot kipróbáltam már,
de vannak ételek, amihez csak a fehér kenyér illik. Most írhatnám azt,
hogy direkte krumplis kenyeret akartam sütni, de pont nem volt itthon
főtt krumpli. Nem, nem, ez nem így történt. Egyszerűen eszembe jutott,
beledobtam a tésztába, és kész. Jó lett. Intenzív krumplis íz.
Aki ismer, tudja, hogy régóta és sokféleképpen sütöm itthon a kenyeret. Minden változatát, variációját kipróbáltam már. Mániákus kenyérsütésben "szenvedek ".....
Recept:
60 dkg BL 80-as liszt
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 kh aszkorbinsav
fel lehet turbózni egy kisebb krumplival, vagy burgonyapehellyel.
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl folyadékkal ,a cukorral és 20 dkg liszttel( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk.
A tésztát a duplájára kelesztjük, (félidőben átgyúrjuk! ezt Limarától tanultam és milyen igaza van) és ízlés szerint formázzuk. Nálunk a hétköznapokra a "kocka" kenyér válik be. Ez pont befér a pirítós sütőbe:) :) :) Szóval formázás után sütőzacskó, és sütőforma. Ismét a duplájára kelesztjük, éles pengével néhány helyen bevágjuk, vizet spriccelünk a zacsekba. És mehet a forró sütőbe.
Ez a kenyér ennek a receptnek az alapján készült, annyi változtatással, hogy ment bele még 3 közepes
héjában sült krumpli megtörve, és valamivel kevesebb folyadék. A
dobozban meg jó sütni, mert ha lágyabb is lesz a tésztánk a krumplitól,
a forma megtartja...
Ebből az alapreceptből aztán bármilyen formában lehet sütni a kenyeret. Kedvelt variáció nálunk még a két kis hosszúkás forma, vagy a két kis buci....mindkettő esetében a tésztát ketté veszem és egymás mellett fedett tepsiben, vagy jénaiban, vagy sütőzacskóban sütöm....
Nagyon profi!
VálaszTörlés:)
TörlésGyönyörű kenyereket sütsz! Én is a kovász nélkülit szoktam sütni és meg vagyunk elégedve vele.
VálaszTörlésKöszi! Én hétköznap, ha nincs öregtésztám akkor sütöm ezt a változatot. De ha időm engedi, akkor bizony a jó kovászos hosszú kelesztésű kenyeret szeretem sütni.
TörlésIlyen gyors kenyeret én is szoktam sütni / krumpli nélkül /.
VálaszTörlésVan, amikor a tepsi közepére teszem, hogy direkt laposabb kenyér legyen belőle. Vacsorára --- életveszélyes!
Igen tényleg veszélyes....csak az a baj, hogy legtöbbször akkorra sül ki....
TörlésJaj, de jól néz ki, finom friss házi kenyér, nincs is annál finomabb...:)
VálaszTörlésBizony:)
TörlésJaj nekem!De szépek!:)Ügyes vagy nagyon, nagyon!
VálaszTörlésNagyon szép és biztosan finom is.
VálaszTörlésÜdv:Olgi néni.