Pita kenyér
Egy újabb recept a régi bejegyzéseim közül. Állandó vendég nálunk ez a pita kenyér. Mindenki szereti. rendkívül változatosan és sokoldalúan felhasználható.
Már sokszor sütöttem pita kenyeret, de eddig valahogy elkerülte a
recept a blogot.... pedig régóta terveztem. A recept annyira jó, hogy
minden változtatás nélkül a Limara változatát használom.
Pita tészta:
- 3 dl langyos víz
- 2 tk. só
- 2 ek. olívaolaj
- 50 dkg liszt, lehet graham liszt is
- 1 tk. cukor
- 3 dkg élesztő
Elkészítés:
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni.Nálunk a kisebb,olyan "könnyenakezembefoghatom" méretű kenyerek váltak be , ezért én a megadott mennyiséget 12 egyforma részre osztom. Kis pogácsákat gömbölyítek belőlük és hagyom 10 percig pihenni. Kerek kis formákat , lapocskákat nyújtok belőlük és ismét hagyom őket 30 percig pihenni. Előmelegítem a sütőt. lehet rácson is , vagy sütőlapon is sütni. Pár perc alatt készre sülnek. Amikor szépen felpúposodik a tészta akkor jó.
Dagasztás , kelesztés,darabolás gömbölyítés, pihentetés, nyújtás,
pihentetés , sütés, töltés.....mindennel és mindenhogy, ki hogy
szereti...gyrosnak vagy éppen tekercsnek. Ha tekercsnek készül, akkor vaslapon, vagy jófajta vas serpenyőben nyílt láng felett megsütöm a lapokat, ilyenkor vékonyabbra nyújtom.Sütés után nedves konyharuhával takarom le, így nem szárad ki és lehet tekerni.
gyrosnak |
és tekercsnek |
Azta mennyire jól néz ki...gyorsan be kell szereznem paradicsomot és salátát, mert úgy az igazi!
VálaszTörlés:D
TörlésÉdes Istenem, hogy ez milyen jól néz ki!! Eszméletlen:)
VálaszTörlésÉs milyen finom:)
TörlésSzuper jó! :) A gyerekek gyakran kérnek gyrost, most már pitában fogom nekik tálalni! :)
VálaszTörlésHa egyszer megsütöd nem lesz megállás:))) Tavaly a munkahelyemen közel 50 db-ot sütöttünk....
TörlésEz is elmentve...:)) jaajj istenem, már van egy pár pékáru a listámon amit meg szeretnék sütni!!! Nagyon szépek ezek a bucik!!
VálaszTörlésAz utolsó fotótól teljesen megéheztem!!! :D
VálaszTörlés