Fonott foszlós kalács


Kalácsok húsvétra....szeretném mindenkinek ajánlani nagymamám kalácsreceptjét.
Tradicionálisan mi ebből a receptből sütünk mindig minden kalácsot. A forma változik, de a recept mindig ugyanaz....

Recept:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
2 kisebb tojás, de 1db nagyobb is tökéletes
1 kk só
1 tojás sárgája (fehérje mehet a fagyasztóba , jó lesz a krémesbe:D)
1 ek víz
tetejére szezámmag, mandula szeletek, mák....


a liszt minőségétől, a tojás nagyságától függ a folyadék mennyisége is .Elképzelhető, hogy dagasztás közben kis mennyiségű lisztet kell még hozzá tenni.

Elkészítés :
A lisztet tálba szitáljuk , közepébe mélyedést nyomunk és abba morzsoljuk az élesztőt.Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztő elkeveredjen a tejben, közben egy kis lisztet is keverünk hozzá. Ezután vékony lisztréteget szórunk rá és és letakarva, meleg helyen kb.15 percig kelesztjük, amíg repedések nem mutatkoznak rajta. A vajat a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk és jól kidagasztjuk. Cipóvá formáljuk, letakart tálban langyos helyen duplájára kelesztjük. Még lyukacsosabb lesz, ha még egyszer gyorsan átdagasztjuk, és ismét letakarva 15-30 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk. 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hengerré formáljuk. A három hengert összefonjuk. legjobb a közepéről kezdeni, majd a tésztát megfordítani, és  a másik végét is megfonni.
Sütőlemezre tesszük. A sütőt előmelegítjük, majd a kalácsot a vízzel elkevert tojás sárgájával lekenjük. Megszórhatjuk szezám maggal, mandulával, mákkal.
kb.200 fokon 30-35 percig sütjük.
Bátrabbak próbálkozhatnak a 6-os fonással is. A fenti képen látható kalács így készült. 
Az alapreceptből készíthetünk 3 kisebb kalácsot is. Ilyenkor a megkelt tésztát 3 részre osztjuk, majd még harmadoljuk , a folytatás a fenti leírással megegyezik.

Kellemes sütögetést kívánok mindenkinek!






Megjegyzések

  1. Hozzád nem érdemes éhesen jönni... :)))))) Csoda szépek lettek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép! Lehet, hogy az idén a nagymamád receptjét fogom tesztelni. :)

    VálaszTörlés
  3. Erre vártam...vasárnap biztosan megsütöm:)))

    VálaszTörlés
  4. Csodásak lettek:) Az én kelttészta receptem is ilyen, csak tejszínt szoktam bele tenni. Enélkül nincs húsvét:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat:)

    Gondaanyu! A piacra sütöd?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek, a kedvenc a szezámmagos.
    Áldott ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  7. Na ez a kalács ismét szuperül néz ki!!! :) Boldog Nyuszit Babette!!

    VálaszTörlés
  8. Kipróbálom :-))

    Kellemes ünnepeket!

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörűséges! :)
    Kellemes húsvéti ünnepeket :)

    VálaszTörlés
  10. Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok:)

    VálaszTörlés
  11. Ugyes vagy Babettkam,nagyon szep

    VálaszTörlés
  12. Megsütöttem, igazán finom lett... köszi a receptet :)

    VálaszTörlés
  13. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések