2012. június 3., vasárnap

Gersli rizottó



A kert....szép, és adakozó.....attól függetlenül, hogy mifelénk hetek óta egy csepp eső sem esett. A híradásokban minihurrikánról hallani, itt meg....kong a föld a szárazságtól. Felhők jönnek-mennek, kavarognak, majd egy hatalmas szél elröpíti őket valahová. A vízgyűjtő tartály már üres, reménykedünk...talán....esik, valamikor.


Egy újabb remek gersli recept......Rizottó mostantól gersliből. Nem is tudom , eddig miért nem próbáltam ki. Pedig szeretem, a gerslit. Most már a gersli rizottót is. Szerintem nagyon jó alapanyag a rizottóhoz.
A kert pedig telis tele mindenféle kiegészítővel hozzá. Az újhagyma , a zsenge borsóhüvely, a friss sóskalevél, a picike mángold hajtások ,az egyeselt mini sárgarépák....

Legfőbb inspirálóm Frau Paprika az Imbiszről.Nagyon klassz és íncsiklandozó gersli recepteket találtam nála. 
A variációk száma végtelen, a hozzávalók függvényében.




Gerslirizottó, az alap:

20 dkg gersli
3 szál újhagyma
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 ek.vaj, 1 ek olaj
1 dl száraz fehérbor
1 liter húsleves alaplé( egyszerűen csontot főztem házi készítésű ételízesítővel
só, bors

Zöldséges rész:
sárgarépa, zsenge zöldborsó hüvely, mángold, sóska...és bármi a mihez kedvünk és kertünk van.

Elkészítés:

A gerslit alaposan átmossuk. Esetleg éjszakára beáztatjuk. Főzés előtt leszűrjük. A hagymákat apróra vágjuk, és a vaj, olaj keverékén szépen megfonnyasztjuk. Rátesszük a gerslit, átforgatjuk, majd ráöntjük a bort. Hagyjuk , hogy teljesen felszívódjon.Ezután a forró alaplé felével felöntjük. Lehet merőkanalanként is adagolni, ki hogy szereti. Időnként kevergetve, folyamatosan adagolva az  alaplevet roppanósra, vagy puhára főzzük a gerslit.Ha szükséges sóval borssal ízesítjük. Én jobban szeretem roppanósan, és kevesebb lével. A főzési idő kb 40-45 perc. 
Közben a zöldségeket egy wokban, vagy egy serpenyőben egy kevés olajon megpirítjuk. Ez pár perc. 
Összekeverjük a gerslit és a zöldségeket és tálaljuk. Nagyon finom:)

      









12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!!!! Imádom az összedobós kajákat, amikor kimegyek a kertbe és szedek mindenfélét...
    Gersli valamiért nálam is kimaradt mindig, de istenemre kipróbálom!! Ha ilyen jól illik a szedem zöldségekhez:))
    Megint szupi képeket csináltál Babette!! Olyan inspik...
    Szép estét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra! Köszönöm!Ez a célom, hogy inspiráló legyen...nektek:)

      Törlés
  2. Gyönyörű képek és a zöldségek a kertből, hát az tényleg Isten áldása. Gerslit nem szoktam készíteni, de ettem már és finom, jól hangzik rizottóként is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokkal, sokkal finomabb , mint a rizs...szerintem:)))

      Törlés
  3. Nagyon szeretem a fotóidat, olyan hangulatosak! Finom lehet a gersli így, ilyen sokféle friss, zsenge zöldséggel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hankka, nagyon kedves vagy....már ezért érdemes fotózni:DDD

      Törlés
  4. Még sosem ettem gerslit - szemlesütő smiley :-))

    A képeid varázslatosak, annyira szeretem őket!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki! Drága vagy! Mosolygós smiley:DDD

      Törlés
  5. Étvágygerjesztően néz ki és gyönyörűek a fotóid! :-)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a kedves szavakat!:) A gersli pedig remekül fest!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó!!! Köszönöm, minden receptedet kipróbálnám, szívem szerint:)

      Törlés