Gersli rizottó
A kert....szép, és adakozó.....attól függetlenül, hogy mifelénk hetek óta egy csepp eső sem esett. A híradásokban minihurrikánról hallani, itt meg....kong a föld a szárazságtól. Felhők jönnek-mennek, kavarognak, majd egy hatalmas szél elröpíti őket valahová. A vízgyűjtő tartály már üres, reménykedünk...talán....esik, valamikor.
Egy újabb remek gersli recept......Rizottó mostantól gersliből. Nem is tudom , eddig miért nem próbáltam ki. Pedig szeretem, a gerslit. Most már a gersli rizottót is. Szerintem nagyon jó alapanyag a rizottóhoz.
A kert pedig telis tele mindenféle kiegészítővel hozzá. Az újhagyma , a zsenge borsóhüvely, a friss sóskalevél, a picike mángold hajtások ,az egyeselt mini sárgarépák....
Legfőbb inspirálóm Frau Paprika az Imbiszről.Nagyon klassz és íncsiklandozó gersli recepteket találtam nála.
A variációk száma végtelen, a hozzávalók függvényében.
Gerslirizottó, az alap:
20 dkg gersli
3 szál újhagyma
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 ek.vaj, 1 ek olaj
1 dl száraz fehérbor
1 liter húsleves alaplé( egyszerűen csontot főztem házi készítésű ételízesítővel)
só, bors
Zöldséges rész:
sárgarépa, zsenge zöldborsó hüvely, mángold, sóska...és bármi a mihez kedvünk és kertünk van.
Elkészítés:
A gerslit alaposan átmossuk. Esetleg éjszakára beáztatjuk. Főzés előtt leszűrjük. A hagymákat apróra vágjuk, és a vaj, olaj keverékén szépen megfonnyasztjuk. Rátesszük a gerslit, átforgatjuk, majd ráöntjük a bort. Hagyjuk , hogy teljesen felszívódjon.Ezután a forró alaplé felével felöntjük. Lehet merőkanalanként is adagolni, ki hogy szereti. Időnként kevergetve, folyamatosan adagolva az alaplevet roppanósra, vagy puhára főzzük a gerslit.Ha szükséges sóval borssal ízesítjük. Én jobban szeretem roppanósan, és kevesebb lével. A főzési idő kb 40-45 perc.
Közben a zöldségeket egy wokban, vagy egy serpenyőben egy kevés olajon megpirítjuk. Ez pár perc.
Összekeverjük a gerslit és a zöldségeket és tálaljuk. Nagyon finom:)
Nagyon guszta!!!! Imádom az összedobós kajákat, amikor kimegyek a kertbe és szedek mindenfélét...
VálaszTörlésGersli valamiért nálam is kimaradt mindig, de istenemre kipróbálom!! Ha ilyen jól illik a szedem zöldségekhez:))
Megint szupi képeket csináltál Babette!! Olyan inspik...
Szép estét!
Flóra! Köszönöm!Ez a célom, hogy inspiráló legyen...nektek:)
TörlésGyönyörű képek és a zöldségek a kertből, hát az tényleg Isten áldása. Gerslit nem szoktam készíteni, de ettem már és finom, jól hangzik rizottóként is.
VálaszTörlésSokkal, sokkal finomabb , mint a rizs...szerintem:)))
TörlésNagyon szeretem a fotóidat, olyan hangulatosak! Finom lehet a gersli így, ilyen sokféle friss, zsenge zöldséggel! :)
VálaszTörléshankka, nagyon kedves vagy....már ezért érdemes fotózni:DDD
TörlésMég sosem ettem gerslit - szemlesütő smiley :-))
VálaszTörlésA képeid varázslatosak, annyira szeretem őket!!!
Viki! Drága vagy! Mosolygós smiley:DDD
TörlésÉtvágygerjesztően néz ki és gyönyörűek a fotóid! :-)
VálaszTörlésIde is egy mosolygós smileyt:D
TörlésKöszönöm szépen a kedves szavakat!:) A gersli pedig remekül fest!
VálaszTörlésÓ!!! Köszönöm, minden receptedet kipróbálnám, szívem szerint:)
Törlés