2012. június 21., csütörtök

Könnyű nyári levesek

Zsenge kerti zöldségleves




Akár mennyire tombol a nyár, a kánikula, a szervezetnek a vízen kívül szüksége van tápláló, mégis egészséges ételekre. Ezek a levesek hidegen is fogyaszthatók. Nagy kedvencek nálunk. 


Hozzávalók:              

Zöldborsó, sárgarépa, újhagyma, zöldség, petrezselyem, zeller, lestyán, mángold levél....és bármilyen más kedvenc zöldségünk.

Egyszerű zöldséglevest főzünk belőle. Mindenféle zsiradék nélkül. Hidegen, melegen egyaránt finom.




 Hideg gyümölcsleves pirított müzlivel







Hozzávalók:

1 liter sovány  tej
2 dl  alacsony zsírtartalmú tejszín, tejföl
kevés cukor vagy méz,
darabka fahéj
gyümölcs minden mennyiségben
tetejére pár kanál ropogósra pirított müzli

Elkészítés:

Először is a tejet felforralom a fahéjdarabbal. Lehűtöm. 3 nagy marék málnát , ribizlit teszek a turmix gépbe, most beleaprítottam 2 db őszibarackot, és egy darab banánt. Felöntöttem a lehűtött fahéjas tejjel, tettem bele 2 dl zsírszegény tejfölt, ízesítettem mézzel. Alaposan összeturmixoltam Ez az alap. Ebbe megy az éppen aktuális gyümölcs. Nálam most eper, ribizli, málna.



                   Frankfurti leves új kelkáposztából , új krumpliból






Hozzávalók:

1 kis fej kelkáposzta
3-4 szem burgonya
1 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, majoranna, őrölt kömény, római kömény
virsli vagy kolbász, de inkább virsli
olaj
liszt
2 dl tejföl, vagy natúr joghurt

Elkészítés:


A kelkáposztát csíkokra, a sárgarépát karikákra vágtam, a krumplit kis kockákra, a hagymát szintén. Forró vízben odatettem főni őket, fűszereztem sóval majorannátval, borssal, köménnyel, római köménnyel.  Közben néhány kanál olajon lisztet pirítottam, megszórtam pirospaprikával, belenyomtam a fokhagymát, majd felengedtem egy pohárka hideg vízzel. Ebbe a felengedett rántásba kevertem a tejfölt, majd beleöntöttem a levesbe, forraltam rajta egyet, beledobáltam a karikákra vágott roppanós virslit.
Ha még finomabbra szeretnénk, akkor a karikázott virslit először egy kevés olajon pirítsuk meg, szedjük ki és a visszamaradt zsiradékon készítsük el a rántást.
Nyáron új,zsenge kelkáposztából, és újkrumpliból a legfinomabb.








5 megjegyzés:

  1. Hú, szuper levesek, mindegyiket szeretem! ( a frankfurtihoz külön megsütöm a virslit a Férfiaknak és így én is tudok belőle enni...)
    Szép holnapot!

    VálaszTörlés
  2. Ebben a sorrendben pont jó lesz. Szívesen végigenném, nagyon levesesek vagyunk :)

    VálaszTörlés
  3. Jaaajjj az a könnyű nyári zöldségleves....de szeretem az 'efféle' zöldség túltengést az ételekben!! :D

    VálaszTörlés
  4. Mindegyik nagyon guszta, mégis talán a zöldséglevesre szavaznék! Szinte érzem az illatát és hogy mennyire finom az íze! :)

    VálaszTörlés
  5. Nálam is a zöldségleves a nyerő:)

    VálaszTörlés