Vaníliás rumos ribizlizselé
A ribizli. Hát nem mondanám, hogy mindig a kedvenceim közé tartozott. Savanyú és eléggé macerás a tisztítása. A szedésről már nem is beszélek:) De egy kis fűszerezéssel remek dolgokat lehet kihozni belőle. Már többedik éve bizonyít. Pitéhez , gyümölcslevesek, házi joghurtok, gyümölcsös tortakrémek alapjának ideális.
Az édes tészta és a savanyú gyümölcs nagyon jól passzol egymáshoz. Ez a vaníliás rumos változat pedig zseniális páros. Nagyon finom. A vanília és a rum fantasztikus illata csapja meg az orrunkat, ha felbontjuk az üveget. Süteményekhez, palacsintára, vagy egy finom kalácshoz reggelire tudom igazán elképzelni.
Hozzávalók:
ribizli tetszőleges mennyiségben
dzsemfix
cukor
vanília aroma
rum, vagy aroma
A ribizlit jó alaposan megmostam. Száraitól megtisztítottam. Nos ez az a pont, amikor érdemes egy kedvenc filmünket nézni közben, akkor nem olyan unalmas a szemezgetés:DDD Ha van turmix, akkor belepakolom a szemeket és átforgatom, pépesítem. Ha nincs, akkor a kezemmel jól összenyomkodom.
Ezután szitán átpasszíroztam.Egy egész tasak dzsemfixet és cukrot összekevertem. Az előírtak szerint pár percig főztem,mielőtt üvegekbe töltöttem ízesítettem a vaníliával és a rummal. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam és fejtetőre állítottam 5 percre.
Próbáljátok ki, mert a fanyar ribizli királynővé változik ebben a mesében:DDD
Málnakrémes máktorta , de ribizlivel is készíthető
Tejszínes epres cseresznyés lepény szintén nagyon finom ribizlivel is
Ribizlis pancake
Cobbler egy kis málna ribizli kombinációval elronthatatlan
Házi gyümölcsjoghurt alma helyett bármivel, és ribizlivel:D
Én is imádom, a málna után a kedvencem. Drága Babette, ajánlok egy egyszerűbb módszert! :)
VálaszTörlésÉs a ribizlihez nem szükséges dzsemfix, mert rengeteg pektin van benne, ha hidegen kevered ki, akkor is megzselésedik. Ha meg forralod pár percig, nagyon bezselésedik. Sok éves tapasztalat. :) (Link van a módszer alatt.)
Köszi az infót!Megint okosabb lettem:DDD Igen én is így csináltam tavaly. Csak én felfőzés nélkül beledobáltam szárastól a tálas mixerbe és megforgattam. Érdekes a szárat nem darálta szét. majd utána paszíroztam.
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a rumos változat és a képek mesések, ahol a ribizli a királynő...:-)
VálaszTörlés...ja, de akkor ki vagy Te?
VálaszTörlésBabette, menten megőrülök, olyan gyönyörűek a fotóid! :) A mi nagyinknál később érik a ribizli, de majd én is ráhajtok ;) jól hangzik ez az ízesítés:)
VálaszTörlésÉs nagyon finom is:)
TörlésImádom ezeket a képeket!!!! Fantasztikusak!!! Ês az édes ribizlis kence is.......kaláccsal kérném szervírozni.......:))
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem...
TörlésHát igen....erről beszélünk! Puszi Babette! Amilyen szép, olyan fincsi lehet! Nekem sajna nincs ribizli bokrom. Vettem már 3-at, de nem szerette a helyét...Nem úgy, mint drága nagyszüleim házánál Zalában...ahol ezer éves bokor óriási fürtökkel" áldja meg az embert, dehát mi tévők legyünk, ha éppen akkor nem vagyunk ott!
VálaszTörléscsak remélni tudom, hogy a képek hangulatával, egy kicsit közelebb hoztam azokat a bokrokat:)))
TörlésCsodaszép képek, és annyira de annyira megkóstolnám ezt a zselét!
VálaszTörlésLilla! Gyere....
TörlésSzuper fotók és micsoda íze lehet, ma lehet hasonlót készítek:)
VálaszTörlés