Édes szilvás zsemlék fahéjas morzsával



Morzsás szilvás lepényt biztos mindenki sütött már. Kedvenc nálunk is. Ez egy hasonló tészta, csak kicsit kalácsosabb. Ezeket a kis zsemléket a morzsás szilvás kultikus mivolta ihlette:)




Hozzávalók:
40 dkg liszt
6 dkg cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
1, 5 dl tej
2 kisebb tojás
15 dkg puha vaj

15 szem szilva
őrölt fahéj

tetejére 1 tojás


Morzsa hozzávalói:
4 dkg liszt
2 dkg vaj
2 dkg cukor
1 teáskanál fahéj





Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, felöntjük a langyos tejjel. Kicsit összekeverjük, a tál széléről óvatosan húzogatva a lisztet "betakarjuk" a kovászunkat. 15-20 perc múlva szépen habosodni kezd az élesztő. Ekkor beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, dagasztás közben fokozatosan adagoljuk a  vajat is. Fényes kicsit lágyabb tésztát dagasztunk. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. A vaj mennyisége miatt kicsit nehezebben kel.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk, 15 egyforma darabba vágjuk. Gömbölyűre formázzuk. A szilvákat kimagozzuk, a magok helyére őrölt fahéjat, vagy aki nagyon édesszájú, az porcukorral kevert fahéjjal is megtöltheti.
A kis gömbök közepébe rakjuk a szilvákat,becsomagoljuk, varrattal lefelé tűzálló edénybe rakjuk. Én most egy piteformába pakoltam. nem baj ha nem érnek össze, sülés közben megnőnek majd.
Tetejét tojással lekenjük, a kész morzsával bőven megszórjuk.Kelesztjük addig, amíg a sütő felmelegszik. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük. Ha a teteje nagyon barnulna alufóliával sütés közben be lehet takarni.

Morzsa készítése:
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Hozzátesszük a lisztet, cukrot, fahéjat és addig pirítjuk, amíg morzsássá változik, ez kb. fél perc.





Megjegyzések

  1. Babett!! Ez már megint annyira étvágygerjesztő!:))
    A fotóid pedig---na arra nem is találok szavakat!!

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de finomságos, istenien néz ki! Még az illatát is érzem! :)

    VálaszTörlés
  3. Már megint csodaszépet sütöttél!!! Én kifejezetten örülök hogy 'kalácsos'.....mert azt nadon szeretjük....mármint a kalácsot!

    Szépséges Napot!!
    :DD

    VálaszTörlés
  4. Ezt úgy, de úgy megkívántam!!!!

    VálaszTörlés
  5. Annyi de annyi szilva van...de gyűlik a cefrébe! Igazán csinálhatnák valami szilvaságot belőle...van még 2 fa ami szedésre vár. Ügyi vagy és guszta a kép!

    VálaszTörlés
  6. Elkészítettem! Isteni lett! Köszönöm a receptet! Imádom a szilvás buktákat, szóval a tésztába szilva helyett sűrű szilvalekvárt tettem, a recept többi részét változatlanul hagytam! Érdemes kipróbálni úgyis:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések