Zsályás szeder hűsítő


Ismét itt a meleg......nagyon meleg....:) Nyaralás vagy letudva, vagy nem...mindegy, akkor is meleg van. 
És a szeder...még mindig szeretjük.
Készítettem belőle rostos levet,házi gyümölcsjoghurtot, smoothiet, dzsemet, sütit!!!! Szeretjük frissen is, és hűsítő innivalóként is remek.
Ha már végképp nem tudom mit csináljak vele, akkor egyszerűen lefagyasztom, vagy botmixerrel pürésítem, átpasszírozom, és úgy fagyasztom le.



Zsályás szeder hűsítő:


1,5 liter víz
80 dkg szeder
8-10 nagyobb zsályalevél
4 evőkanál cukor (ez el is hagyható)


Elkészítés:


1 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk. Amikor a cukor feloldódott befejezzük a főzést,a zsályaleveleket beletesszük egy kanállal kissé szétdörzsöljük és lefedve 10-15 percig pihentetjük. Amíg pihen , addig a szedret botmixerrel pürésítjük, a magoktól átpasszírozzuk. A szirupból kihalásszuk a zsályaleveleket. A vizet, a szirupot és a gyümölcspépet alaposan összekeverjük. Üvegbe töltve jól behűtjük. Tálaláskor friss szederszemekkel és sok-sok jégkockával tálaljuk.
A zsályától igen érdekes , finom ízt kap a hűsítő italunk.





Rostos lé szederből:

Semmi extra....
Gyümölcsöt megmosom, vízzel felteszem főni, kicsi citromsav, szép piros maradt a színe tőle. Picit felrottyantom, botmixerrel átkavarom, aztán szitán áttöröm a magok miatt.Többszörös mennyiségű vizzel felöntöm, hogy azért kellemesen iható legyen. Cukor a lébe ízlés szerint. Közben kóstolgatni, ki hogy szereti. Ha télire készül akkor kis tartósító a forró lébe, és azonnal üvegekbe, leköt,száraz dunszt. Kész,ennyi.








Megjegyzések

  1. Hát ha már nem tudod mit készíts szederből, fénypostán küldd el nekem:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű és nagyon finom lehet:) Látom te is szereted a szedret, én bármennyit meg tudnék enni belőle:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések