2012. november 26., hétfő

Karácsonyi omlós keksz...a Páte sablée dícsérete



Először is szeretnék elnézést kérni a fotók minőségéért. Nincs műtermem, anélkül fotózni az elmúlt 1 hétben pedig lehetetlen. A néha már fojtó ködben, szürkeségben tegnap kora délután halvány napsugarak bújtak elő. Őszi , aranybarna színekkel. Mire kipakoltam, hogy végre valamit tudok fotózni, el is tűnt. Ezek az első képek sebtiben kattintgatva. De a keksz receptje ígérem kárpótol mindenkit. Már ha van , aki még nem sütöttem meg Michel Roux remek sablée receptjét. Számos blogot belinkelhettem volna, nagyon sokan megsütötték, én Mozzarelli  receptjéből dolgoztam. Jelenleg a 4. adag keksznél tartok, és mondhatom(nem kenyerem agyon dicsérgetni senkit) eddigi legjobb kekszrecept, amivel dolgoztam.Omlós, ropogós, ízletes és elsősorban legnagyobb előnye, hogy a kekszmintázóval készített minta nem tűnik el sütés közben. 


A páte sablée alaprecept

250 g liszt
200 g enyhén puha vaj, apró darabokra vágva
100 g porcukor átszitálva
egy csipet só
2 tojássárgája


+
1 nagy narancs reszelt héja
1 darabka friss gyömbér reszelve, vagy 1 teáskanál őrölt gyömbér
1 mokkáskanál fahéj
Az ízesítések száma végtelen, a fantáziádra van bízva.

Elkészítés:

A lisztet a deszkára szitáljuk és egy kis mélyedést nyomunk bele.  A vajat, porcukrot, és a sót a mélyedésbe tesszük. gyengén összekeverjük, majd a tojás sárgáját is hozzá tesszük.

Addig dolgozzuk össze a hozzávalókat, amíg homogén tésztát kapunk.
 A tenyerünkkel a tésztát 3-4 alkalommal magunktól elfelé megnyújtjuk, amíg teljesen sima nem lesz. Cipót formázunk belőle, becsomagoljuk, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
A tésztát  lisztezett deszkán kb.3-4 mm -re  nyújtjuk, majd hullámos tésztaszaggatóval kiszaggatjuk.  Én ezután kekszmintázó kis pecsétekkel mintákat nyomtam a kekszkorongok közepébe.Előmelegített sütőben,kb. 180 fokon  sütőpapírral bélelt tepsiben, rövid idő alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, hamar megsül.

Mondom.....ez a páté sablée dicsérete....mert ez a recept tényleg dicséretet érdemel.



8 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek, szívesen csipegetnék belőle! :) Helyesek a kekszformázóid! :)

    VálaszTörlés
  2. No, a citromos mintájára elkezdtem már, a fahéj jutott eszembe, de nem tettem bele. Mutatni nem tudom, de az illata már nyersen is nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  3. Hát így is csodásak a fotók:)

    VálaszTörlés
  4. Csoda finom kekszecskék! Nekem hengerem van, máris elvittem a receptjét. Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  5. Ajjjaaajjjj....mostanában gondolkoztam, hogy újra kellene sütnöm ezt a finomsàgot!! Huu, de jó kis fűszereket kaptak most ezek a korongok...annyira szèpek!
    Most olvastam a nàlam hagyott üzenetet is, köszönöm a gratulációt! :)
    Szuper, hogy sütipecséttel is működik, ennek én is örülök, majd legközelebb úgy készítem!
    A fotózással én is kínlódom...sajna..:(

    VálaszTörlés
  6. Milyen gyönyörűek a keksznyomdáid? A Tésztavarázs nekem is megvan, úgyhogy hamarosan elkészítem.

    VálaszTörlés
  7. Ma elkészültek a kekszek!:) Nagyon finomak lettek!:))
    (A kekszmintázó kis pecsétek is jól "működnek":)

    VálaszTörlés