Vaníliás, citromos mini kalácsok




Hát eljött az idő, amikor nincs idő....na jó ez nem egészen igaz, de mégis. Nincs idő főzni, fotózni, nincs fény, mert mire hazaérek sötét van. Tehát marad a hétvége....
Meg ez az ötlet. Forró friss kalács kicsit másképp sütve. Most konzerv dobozban. Semmi extra. Csak egy kis szederdzsem a kalács szeletekre. Mmmm....



50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
2 tasak bourbon vaníliás cukor
2 kisebb tojás, de 1db nagyobb is tökéletes
1 kk só
1 citrom reszelt héja

1 tojás sárgája (fehérje mehet a fagyasztóba , jó lesz a krémesbe:D)
1 ek víz
tetejére szezámmag, mandula szeletek, mák....

Elkészítés:



A lisztet tálba szitáljuk , közepébe mélyedést nyomunk és abba morzsoljuk az élesztőt.Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztő elkeveredjen a tejben, közben egy kis lisztet is keverünk hozzá. Ezután vékony lisztréteget szórunk rá és és letakarva, meleg helyen kb.15 percig kelesztjük, amíg repedések nem mutatkoznak rajta. A vajat a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk és jól kidagasztjuk. Cipóvá formáljuk, letakart tálban langyos helyen duplájára kelesztjük. Még lyukacsosabb lesz, ha még egyszer gyorsan átdagasztjuk, és ismét letakarva 15-30 percig kelesztjük.

Konzerv dobozokat szilikonos sütőpapírral kibélelünk, és a kalács tésztát elosztjuk benne, úgy, hogy a doboz feléig legyenek. Ez a mennyiség kb. 4-5 db konzervdobozra elég. Fonhatunk is a kalácsokon, úgy szebb lesz a tetejük. A dobozokat langyos helyre tesszük, a tésztát duplájára kelesztjük. Tepsire sorakoztatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sütjük. 





Jó sütögetést a hétvégére! Vasárnap hozom a VKF kiírást!!!

Megjegyzések

  1. Azt hittem panettone:) Én is sütök, mindenfélét, majd elmesélem:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is egyből a panettone ugrott be ;-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó. Kerek szendvics kenyérkéknek valót szoktam sütni a bab konzerv dobozába. ezt is kipróbálom.Üdv,Olgis.

    VálaszTörlés
  4. Tetszik! :) Guszta, ötletes, finom! :)

    VálaszTörlés
  5. jaj de csinosak, és milyen jó ötlet! ki fogom próbálni, ha kapok ilyen szilikonos sütőpapírt:)

    VálaszTörlés
  6. Tetszik a konzervdobozban sütés ötlete. :))))
    Nagyon csinosak lettek. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések