2012. november 16., péntek

Vaníliás, citromos mini kalácsok




Hát eljött az idő, amikor nincs idő....na jó ez nem egészen igaz, de mégis. Nincs idő főzni, fotózni, nincs fény, mert mire hazaérek sötét van. Tehát marad a hétvége....
Meg ez az ötlet. Forró friss kalács kicsit másképp sütve. Most konzerv dobozban. Semmi extra. Csak egy kis szederdzsem a kalács szeletekre. Mmmm....



50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
2 tasak bourbon vaníliás cukor
2 kisebb tojás, de 1db nagyobb is tökéletes
1 kk só
1 citrom reszelt héja

1 tojás sárgája (fehérje mehet a fagyasztóba , jó lesz a krémesbe:D)
1 ek víz
tetejére szezámmag, mandula szeletek, mák....

Elkészítés:



A lisztet tálba szitáljuk , közepébe mélyedést nyomunk és abba morzsoljuk az élesztőt.Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztő elkeveredjen a tejben, közben egy kis lisztet is keverünk hozzá. Ezután vékony lisztréteget szórunk rá és és letakarva, meleg helyen kb.15 percig kelesztjük, amíg repedések nem mutatkoznak rajta. A vajat a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk és jól kidagasztjuk. Cipóvá formáljuk, letakart tálban langyos helyen duplájára kelesztjük. Még lyukacsosabb lesz, ha még egyszer gyorsan átdagasztjuk, és ismét letakarva 15-30 percig kelesztjük.

Konzerv dobozokat szilikonos sütőpapírral kibélelünk, és a kalács tésztát elosztjuk benne, úgy, hogy a doboz feléig legyenek. Ez a mennyiség kb. 4-5 db konzervdobozra elég. Fonhatunk is a kalácsokon, úgy szebb lesz a tetejük. A dobozokat langyos helyre tesszük, a tésztát duplájára kelesztjük. Tepsire sorakoztatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sütjük. 





Jó sütögetést a hétvégére! Vasárnap hozom a VKF kiírást!!!

8 megjegyzés:

  1. Azt hittem panettone:) Én is sütök, mindenfélét, majd elmesélem:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is egyből a panettone ugrott be ;-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó. Kerek szendvics kenyérkéknek valót szoktam sütni a bab konzerv dobozába. ezt is kipróbálom.Üdv,Olgis.

    VálaszTörlés
  4. Tetszik! :) Guszta, ötletes, finom! :)

    VálaszTörlés
  5. jaj de csinosak, és milyen jó ötlet! ki fogom próbálni, ha kapok ilyen szilikonos sütőpapírt:)

    VálaszTörlés
  6. Tetszik a konzervdobozban sütés ötlete. :))))
    Nagyon csinosak lettek. :)

    VálaszTörlés