2012. november 24., szombat

Rozsos zsemle esti kovászolással


Hideg zord estékre forró kakaóval.....és most nézem, hogy még nincs is fent a recept, pedig ez a nagy kedvenc :)

Hozzávalók:

60  dkg kenyér liszt 
10 dkg rozsliszt
kb. 4 dl folyadék( víz, tej, joghurt)
2,5-3 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
1 nagy evőkanál főtt krumpli 



Elkészítés:

Előző nap este : 

a dagasztótálba teszünk az élesztő mennyiségéből 1 dkg-ot és a receptben megadott mennyiségből elvéve 1 dl langyos folyadékkal, 10 dkg rozsliszttel a cukorral nokedli szerű tésztát keverünk. 
Letakarva egy éjszakán át hagyjuk kelni.

Másnap reggel:

a maradék hozzávalókat hozzáadjuk és lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyre tesszük kelni. Félidőben átgyúrjuk.

Amikor a duplájára kelt a tészta lisztezett deszkára borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Ez kb.8-10 dkg-os darabokat jelent. Hosszúkásra formázzuk és a tepsibe bekészített sütőzacskóba, vagy  csak egyszerűen tepsire pakoljuk.
Ezután újra duplájára kelesztjük a zsemléket. A sütőt előmelegítjük. A sütőzacskók belső tetejére vizet permetezünk, a zsemléket tetszés szerint magokkal szórjuk , vagy egyszerűen úgy hagyjuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük. Ha gőzös sütőben sütjük, akkor a sütő aljába kis lábasba vizet teszünk és sütés közben is legalább kétszer permetezünk vizet a sütőtérbe. 





8 megjegyzés:

  1. Kedves Babette!
    Szeretem az ilyen, lassú kelesztésű zsemléket, amit már este előkészíthetünk.
    Éjszakára hol hagyjuk kelni:
    Szobahőmérsékleten, a hűtőben vagy...?
    Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én szobahőmérsékleten szoktam a konyhapulton. Az a jó, ha kicsit túlkel a massza.

      Törlés
  2. Ne is mond! Friss zsemle és forró kakaó... esetleg egy kevés tea vaj is hozzá! Megyek bedagasztom... Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Csodaszépek, nincs is jobb reggel a friss, ropogós zsemlénél! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zsemlék, ha ügyes vagy kisülnek reggelire, de csak a kovászt érlelem éjszaka.

      Törlés
  4. Üdv!

    Gyönyörűek ezek a zsemlék!
    Hány fokon érdemes sütni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Magas hőfokon (200-220) az elején úgy 20 percig , majd kicsit csökkenteni.

      Törlés