Krumplilángos és az igazi ősz



Milyen az igazi ősz? A tényleg ősz?...hűvös, nyirkos, ködös, hamar sötétedős, fázós, még nem szoktuk meg a hideget érzős, gondolkodós, karácsonyra hangolódós, emlékeket felidézős, forró teázós, gombázós, kandallómegrakós, zokni szárítós, túrázós.

A kertben még az utolsó koktélparadicsomok várják, hogy a vasárnapi húslevesbe, vagy egy jó zsíros kenyérre kerüljenek, egy forró tea mellé. A póréhagymák katonásan sorakoznak a felásott kert szélén. A gyümölcsfák  levelei még kapaszkodnak, az utolsó füzér erős paprikát is felfűztük.
És milyen az ősz bent? Krumplilángos sütős, kötős, horgolós, varrós, stoppolós, olvasós, házi mozizós, mákdarálós ,diótörős, Nils Holgerson mesenézős, zenehallgatós, olyan őszi.....


A krumplilángos békebeli receptje dédnagyanyámtól:

Drága dédnagyanyám mesterien sütötte a krumplilángost. Forró platnyira pakolta a szép sárgásfehér kruplis tésztakarikákat és falapáttal, de sokszor kézzel igazgatva ügyelte, hogy meg ne égjenek....
A konyhába beépített kis sparheltjában mindig égett a tűz, és olyan meleget csinált a házba, mintha minden gyereke, unokája, dédunokája egyszerre látogatna haza hozzá.
Szerettem nála lenni, csak úgy lestem minden mozdulatát, amikor a konyhában dolgozott.

És pontosan emlékszem, azt tanította, hogy a krumplilángosba nem kell tojást tenni....

Receptet nem is írok, mert nem tudom a mennyiséget meghatározni.

Tetszőleges mennyiségű krumplit héjában, vagy anélkül megfőzünk. Ha megfőtt leszűrjük, megtörjük, vagy krumplinyomón áttörjük és megvárjuk amíg kihűl. Ha kihűlt, annyi lisztet keverünk, gyúrunk hozzá, hogy lágy, de nem túl ragadós tésztát kapjunk. Közben sózzuk, és egy kanálnyi  zsírt, vagy olajat keverünk hozzá. Összegyúrjuk, vékony hengerré formázzuk. Kis darabokat vágva, mindegyiket vékony, kerek lappá nyújtjuk. Forró vaslapon, vagy jófajta vas serpenyőben zsiradék nélkül mindkét oldalát megsütjük.
Mindkét oldalát megkenjük olvasztott zsírral, vagy olajjal és ízlés szerint sózzuk.



















Megjegyzések

  1. Szeretem a fotóidat, most is annyira hangulatosak! :) Nálam is van fenn egy krumplilángos recept, de ez az igazi krumplilángos, nagymamám is így sütötte, imádtuk! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a krumplilângost!! Jó volt olvasni az őszről festett kèped, nagyon hangulatos!! :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések