Zablisztes kenyérkék



Gyakran sütök kenyeret, mert szeretjük. Mostanában (már biztos észrevette, aki olvassa a blogot) megbarátkoztunk a zabliszttel. Szeretjük az ízét a kenyérben süteményekben. Az alma torta nagyon finom vele sütve. Egyik nagyon kedves munkatársamtól kaptam kóstolót, azóta is gyakran használom. Most tönkölyliszttel kevertem.





35 dkg BL 80-as liszt 
15 dkg zabliszt
10 dkg tk. tönkölyliszt
3,5 dl víz ( 2 evőkanál joghurttal keverve)
1 kk cukor
2,2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj vagy vaj olvasztva


Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl folyadékkal, 20 dkg liszttel és a cukorral( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap.De bedughatjuk a mikróba is, amiben előzőleg 3 percig melegítettünk egy pohár vizet, vagy forró vizes nedves törlővel is letakarhatjuk. 
Ezt a fázist várjuk ki türelmesen, mert akkor lesz csak szép laza bélezetű kenyerünk, ha a massza felfut, visszaesik és bugyborékos lesz.
  Ez fél-egy óra hossza is lehet, a melegtől függően. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk. 

A tésztát duplájára kelesztem, majd kétfelé veszem. Kis gömböcöket formázok, majd egy erre alkalmas kis kelesztő edénykébe teszem a varratokkal felfelé. Bármilyen kis kenyeres kosárka jó erre a célra, de én egyszerűen két műanyag gulyásos tálat bélelek ki tiszta csak erre a célra használt kendővel. A megformázott kis bucikat beleteszem, letakarom a kendővel és a duplájára kelesztem. Lehet csak egyszerűen kelesztő kosár nélkül is készíteni, ilyenkor a kis bucikat egyszerűen a formázás után az előkészített sütőpapírra ültetjük, a varrattal lefelé.

Amikor megkelek ez újabb egy óra, akkor óvatosan kiborítjuk a sütőpapírra a tésztákat, éles pengével bevágjuk, majd a sütő bemelegedéséig ez úgy 15 perc, megvárjuk amíg a bevágások kissé szétnyílnak. Ha jó meleg a sütő mehetnek is sülni. Forró gránitlapon , gőzös sütőben sütöttem, de jénaiban, tepsin is süthető.





Megjegyzések

  1. Meseszép! :) A kenyérke is és a fotók is! :)

    VálaszTörlés
  2. Mostmár be kell szereznem zablisztet..nincs mese! Nagyon szép a kenyérkéd!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések