Graham kenyér



Sajnos egyre kevesebb időm jut az itthoni kenyérsütésre....ezért szimplán élesztővel készült ez a kenyér is. Ha az élesztő felfuttatásának menetét betartjuk, akkor garantáltan finom kenyerünk lesz...
.......azért a kovászos a tuti:)))



Recept:


50 dkg BL 80-as liszt 
20 dkg graham liszt

kb. 3,7 dl víz (fele tej is lehet, vagy joghurt, Író) lisztfüggő...
1 kk cukor
2,2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 kh aszkorbinsav (elhagyható)









Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl folyadékkal, 20 dkg liszttel és a cukorral( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap.De bedughatjuk a mikróba is, amiben előzőleg 3 percig melegítettünk egy pohár vizet, vagy forró vizes nedves törlővel is letakarhatjuk. 
Ezt a fázist várjuk ki türelmesen, mert akkor lesz csak szép laza bélezetű kenyerünk, ha a massza felfut, visszaesik és bugyborékos lesz.Ez fél-egy óra hossza is lehet, a melegtől függően. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk. 

A tésztát duplájára kelesztem, majd kétfelé veszem a tésztát.Kinyomkodom belőlük a levegős buborékokat, majd a tésztákból hosszúkás vekniket formázok és sütőpapírral bélelt tepsire, vagy a nagy jénaiba, vagy sütőzacskóba és tepsire  teszem egymás mellé . Alaposan belisztezem. Hagyom duplájára kelni. 

Amikor megkelek ez újabb egy óra,   éles pengével bevágom, majd a sütő bemelegedéséig ez úgy 15 perc, megvárjuk amíg a bevágások kissé szétnyílnak. Ha jó meleg a sütő mehetnek is sülni. Én mindig nagy jénaiban sütöm, mert az én sütőm nem szépen süt. Vagy sütőzacskóban. Mindkét esetben vizet permetezek a jénai, vagy a sütőzacskó tetejébe. Szép pirosra , ropogósra sütjük.











Megjegyzések

  1. Jaj, elgyengülök a kenyereidtől, olyan gyönyörűségesek! Nem is tudom, a kenyerek szebbek-e vagy a képek! :)

    VálaszTörlés
  2. Azt sem tudom én sem, hogy melyiket csodáljam:) Imádom a kiegészítőidet, amiket a fotókon használsz,olyan szépen el tudod rendezni őket:) Most is azok a csipkés szélű terítők:)

    VálaszTörlés
  3. Hmm micsoda ínycsiklandozó képek!

    VálaszTörlés
  4. Fénypostázást nem vállalsz?
    Gyönyörű kenyérke :)))

    VálaszTörlés
  5. Azért kíváncsi lennék, miket sütnél egy JÓ sütőben????

    VálaszTörlés
  6. Csodás kenyereket sütsz! Itt az ideje, hogy rászánd magad és kovásszal is próbálkozz! :)))

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a kedves szavakat.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések