Vaníliás rumos ribizlizselé





A ribizli. Hát nem mondanám, hogy mindig a kedvenceim közé tartozott. Savanyú és eléggé macerás a tisztítása. A szedésről már nem is beszélek:) De egy kis fűszerezéssel remek dolgokat lehet kihozni belőle. Már többedik éve bizonyít. Pitéhez , gyümölcslevesek, házi joghurtok, gyümölcsös tortakrémek  alapjának ideális. 

Az édes tészta és a savanyú gyümölcs nagyon jól passzol egymáshoz. Ez a vaníliás rumos változat pedig zseniális páros.  Nagyon finom. A vanília és a rum fantasztikus illata csapja meg az orrunkat, ha felbontjuk az üveget. Süteményekhez, palacsintára, vagy egy finom kalácshoz reggelire tudom igazán elképzelni.












Hozzávalók:

ribizli tetszőleges mennyiségben

dzsemfix
cukor
vanília aroma
rum, vagy aroma


A ribizlit jó alaposan megmostam. Száraitól megtisztítottam. Nos ez az a pont, amikor érdemes egy kedvenc filmünket nézni közben, akkor nem olyan unalmas a szemezgetés:DDD Ha van turmix, akkor belepakolom a szemeket és átforgatom, pépesítem. Ha nincs, akkor a kezemmel jól összenyomkodom.
Ezután szitán átpasszíroztam.Egy egész tasak dzsemfixet és cukrot összekevertem. Az előírtak szerint pár percig főztem,mielőtt üvegekbe töltöttem ízesítettem a vaníliával és a rummal. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam és fejtetőre állítottam 5 percre.







Próbáljátok ki, mert a fanyar ribizli királynővé változik ebben a mesében:DDD





További ajánlatom a ribizlihez :

Málnakrémes máktorta , de ribizlivel is készíthető

Tejszínes epres cseresznyés lepény szintén nagyon finom ribizlivel is

Ribizlis pancake

Cobbler egy kis málna ribizli kombinációval elronthatatlan

Házi gyümölcsjoghurt  alma helyett bármivel, és ribizlivel:D









Megjegyzések

  1. Én is imádom, a málna után a kedvencem. Drága Babette, ajánlok egy egyszerűbb módszert! :)
    És a ribizlihez nem szükséges dzsemfix, mert rengeteg pektin van benne, ha hidegen kevered ki, akkor is megzselésedik. Ha meg forralod pár percig, nagyon bezselésedik. Sok éves tapasztalat. :) (Link van a módszer alatt.)

    VálaszTörlés
  2. Köszi az infót!Megint okosabb lettem:DDD Igen én is így csináltam tavaly. Csak én felfőzés nélkül beledobáltam szárastól a tálas mixerbe és megforgattam. Érdekes a szárat nem darálta szét. majd utána paszíroztam.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik ez a rumos változat és a képek mesések, ahol a ribizli a királynő...:-)

    VálaszTörlés
  4. Babette, menten megőrülök, olyan gyönyörűek a fotóid! :) A mi nagyinknál később érik a ribizli, de majd én is ráhajtok ;) jól hangzik ez az ízesítés:)

    VálaszTörlés
  5. Imádom ezeket a képeket!!!! Fantasztikusak!!! Ês az édes ribizlis kence is.......kaláccsal kérném szervírozni.......:))

    VálaszTörlés
  6. Hát igen....erről beszélünk! Puszi Babette! Amilyen szép, olyan fincsi lehet! Nekem sajna nincs ribizli bokrom. Vettem már 3-at, de nem szerette a helyét...Nem úgy, mint drága nagyszüleim házánál Zalában...ahol ezer éves bokor óriási fürtökkel" áldja meg az embert, dehát mi tévők legyünk, ha éppen akkor nem vagyunk ott!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csak remélni tudom, hogy a képek hangulatával, egy kicsit közelebb hoztam azokat a bokrokat:)))

      Törlés
  7. Csodaszép képek, és annyira de annyira megkóstolnám ezt a zselét!

    VálaszTörlés
  8. Szuper fotók és micsoda íze lehet, ma lehet hasonlót készítek:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések