Szedres leveles táska


Mondtam én, hogy jön még a szeder! De még mennyire...olyan, de olyan finom, és egészséges, és tele van vassal, meg mindenféle csodálatos ízzel. Amikor már nyersen nem fogy ,akkor jöhetnek a desszertek. isteni színe van bármilyen formában készül is el, nem lehet elrontani, nem lehet nem szeretni, mert ez a SZEDER.



 Hozzávalók:


1 csomag fagyasztott vajas leveles tészta

vanília krém:

240 ml tej
1,5 dkg étkezési keményítő
6 dkg kristálycukor
csipet só
1 tojás
1 ml vanília kivonat

szedres rész:

20 dkg szeder
5-10 dkg cukor
0,5 dl víz
2,5 dkg étkezési keményítő

tetejére: 1 tojás




 Elkészítés:

Érdemes a krémmel és a szederrel kezdeni, hogy amíg a tészta kiolvad, addig a krémek is kihűljenek.
A vaníliás krémhez a tejet felforraljuk. Majd levesszük a tűzről. A tojást a cukorral és a sóval elkeverjük. A forró tej 1/3 részével szépen elkeverjük, majd mehet hozzá a többi tej is. Az étkezési keményítőt 1 evőkanál hideg vízzel kikeverjük. A tejes keveréket visszatesszük főni, és az étkezési keményítővel besűrítjük. A végén hozzáadjuk a vanília aromát is. Kihűtjük.
Ezt vanília pudinggal is helyettesíthetjük.


A szedret a vízzel és a cukorral feltesszük főni. Erős tűzön főzzük, kevergetve egy pár percig, amíg szétfő. Nem kell passzírozni, akkor jó, ha darabos. Természetesen, aki nem szereti a magokat, az ebben a fázisban át is passzírozhatja. Ha az állaga megfelelő, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevéske vízzel, és besűrítjük vele a szedres pépet. hagyjuk kihűlni.

A tésztát eközben szobahőmérsékleten kiengedjük. Vékony lappá nyújtjuk. 10 egyforma téglalappá vágjuk. A téglalapokat fektetve tartjuk magunk előtt. Gondolatban 3 részre osztjuk. A 2 szélső oldalt felcsíkozzuk. Tehát a tészta közepe egészben marad, a két széle szép cakkos lesz. A vaníliás töltelékből ráhalmozunk egy adagot a középrészre, erre megy egy adag szedres krém.Két oldalról váltakozva egymásra hajtogatjuk a kis tésztacsíkokat. Mindegyik tésztával ugyanígy járunk el.Tepsire rakjuk őket.Tojással lekenejük. Előmelegített forró sütőben sütjük ropogós , aranybarnára. Sülés közben a krém esetleg kifolyik, rotyog, de az nem baj, attól még finomabb lesz:)





Megjegyzések

  1. És már megint kínzás:) Imádom én is a szedret, csak sajna én itt nem kapok:( De addig is rácsodálkozok a fotóidra, és erre a szederrel töltött sütire:)

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos:) Imádom én is a szedret (is), a színe fantasztikus és finom is:)Nemrég jöttünk meg erdei áfonya gyűjtésből, sikerült pár kilót szedni, hajnalban már lekvárt fogok főzni:)Nagyon jók a fotók is:)

    VálaszTörlés
  3. Mindig várom, mikor kerül fel újabb gyönyörű fotósorozat és remek recept. És még így is mindig a várakozásomat felülhaladja, amit látok. :-)Ez olyan, hogy legszívesebben beleharapnék. Zseniális! :-)

    VálaszTörlés
  4. Inycsiklandozó!!!!! Egyik kedvenc gyümim, szívesen megennék 1-2 darabot!!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, én is kérek...:)

    VálaszTörlés
  6. Megint nagyon szépet alkottál (süti/fotó) de olyan kár, hogy ebből nem lehet csak 1 darabot gyártani. Úgyhogy csak nézem... :-(

    VálaszTörlés
  7. Isteni jó!!! És csoda fotókat csinálsz, nagyon jó ötleteid vannak!

    VálaszTörlés
  8. jajjjdenagyon megenném! :) szuper fotók! :)))

    VálaszTörlés
  9. Isteni! :) Jut még a sor végén állónak is?! :)

    VálaszTörlés
  10. Babett, ez most megint ajjjajjj.....ismét gyönyörűűű képek!! A batyu isteni finom lehetett....Nekem már nagyon hiányzik a sütés....:((

    Egyébként hogy pakolod így egymás mellé a képeket? Milyen fotóprogit használsz??

    VálaszTörlés
  11. szeretem a képeidet :) (meg a batyut, a szedret, és a vaníliapudingot is)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat....jó érzés olvasni, hogy a képeimmel örömöt tudtam szerezni nektek:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések