Vajas sült erdei gomba zsályás pirítóssal


Évek óta szedjük az erdei gombákat, kedvenc kiránduló helyek, erdei séták alkalmával sikerül a kedvenc gombáinkat leszedni, felhasználni, tartósítani. Nem szeretnék hosszas gombaismertetőbe fogni. És meggyőzni sem akarok senkit.  A gombázást, a gyűjtést  mindenkinek magának kell eldönteni bevállalja vagy 
sem. Ahhoz, hogy biztosak legyünk fajtájukat illetően jól kell ismerni a gombafajtákat. Hosszú évek óta gombászunk, mégis velünk van egy színes fotókat tartalmazó könyv, a biztonság kedvéért. Szedés után is többször átnézzük, csoportosítjuk , beazonosítjuk és csak utána fogyasztjuk biztonsággal.
Aki nem meri egyedül begyűjteni annak mindenképpen a piacot vagy a gombaszakértőket ajánlanám.
Az eső után ideális volt elmenni szétnézni, és bizony találtak a fiúk bőven gombát.
Sokféle képen készítem, nagyon szeretjük. Levesnek, főételnek,tojásrántottával,töltötten, rántottan mártásnak húsokhoz.
Ez a recept rendkívül egyszerű, és nagyon finom.




Hozzávalók:
1 ek vaj
1 ek olaj
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 marék tisztított, szeletelt erdei gomba(vagy bármilyen kedvenc gombafajtánk)
1 kis csokor zsálya
só,bors
balzsamecet
pirított kenyér szeletek







Elkészítés:

A vajat és az olajat felhevítjük. A fokhagymát vékonyan felszeleteljük. A zsályaleveleket lecsipkedjük a száráról. A fokhagymát éppen megpirítjuk. majd rádobjuk a zsályaleveleket. Pár másodpercig pirítjuk, hogy nem keseredjen meg.A zsálya leveleket kiszedjük. A visszamaradt fokhagymás vajra rátesszük a szeletelt tisztított gombát. Pirítva, forgatva sütjük erős tűzön, közben sózzuk, borsozzuk. Nem kell sok idő, akkor jó, ha a gomba roppanós marad és nem fő szét.
A kenyérszeleteket megpirítjuk. Rátesszük a sült zsályaleveleket, majd ráhalmozzuk a pirított gombát. A végén meglocsoljuk pár csepp balzsamecettel.

 Mennyei......




Megjegyzések

  1. Mennyei az biztos:) Csak sajnos nálunk mindjárt 3 hónapja nem volt eső, ma reggel egy kis csepergő, de csak éppen lefogta a port. Így gomba sincs, pedig báttyám nagy gombászó, ő szokott szedni nekünk. Én imádom a gombákat. de ilyent még nem is ettem ami nálad van a fotón:)

    VálaszTörlés
  2. Én eddig tartottam az erdőben szedett gombáktól. De most hétvégén az a szegfűgomba ! Szuper volt. Valahonnan szerezni kéne.
    Nagyon jó néz ki amit sütöttél.

    VálaszTörlés
  3. Hűha ez nem semmi! Irigyellek a sok gomba miatt! Csodásak és biztosan finomak is!

    VálaszTörlés
  4. De jó nektek! Itt felénk semmi nincs sajnos, pedig naponta nézzük az erdőt és a rétet is, hogy hátha kijönnek már, mert eső volt bőven. De néhány kis pöfetegen kívül semmit nem találtunk.

    VálaszTörlés
  5. Mennyei.....ebben biztos vagyok........:)))))) Pláne zsàlyával, az egyik kedvencem!!

    VálaszTörlés
  6. KÉREK!!! Nagyon de nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű gusztusos képek! Szerintem, aki nem szereti a gombát, ilyen tálalásban még az is megkóstolná...! Isteni finom lehet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések