Mangold leves(ek)



Nektek van még mangoldotok? Nekem nagyon szépek még a kertben. Az egyik bokrot ki kellett szedni, mert a komposzt tetején csücsült, az meg ugye(a komposzt) ment a földbe beásódni:p
A levelek viszonylag zsengék voltak, a szára még nem volt szálas. Sajnáltam kidobni. Olvastam valahol, hogy a szárból a spárgakrémleveshez hasonló ízű levest lehet készíteni. Megpróbáltam...nem csalódtam, isteni finom lett. A leveléhez már eleve volt elképzelésem. Melengető , gazdag zöldséglevest akartam.



Hamis spárgakrémleves, sajt chipsszel

Hozzávalók:

1 nagy szál póréhagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
60 dkg mángold szára szeletelve
1 közepes burgonya
1,5 dl tej
2 dl tejszín
fél citrom leve
só, bors
15 dkg zsírosabb sajt a levesbetéthez

Elkészítés:

A zsiradékokon dinsztejük meg a hagymákat, dobjuk rá a mangold szárakat felszeletelve. Fűszerezzük, adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, öntsük fel annyi húsleves, zöldségleves alaplével amennyi ellepi.Fedő alatt főzzük puhára. Ez a mangold szár öregségétől függ. Botmixerrel pürésítsük a levest. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt is. Forraljuk össze, fűszerezzük, ha szükséges.
A sajt chipshez a sajtot reszeljük le. Felforrósított teflon edénybe evőkanállyi halmokat rakjunk. Ha megpirult, fordítsuk meg egy lapát segítségével. Vegyük ki, és rögtön tegyük egy muffin sütő mélyedésébe. Így kapunk kis kosárka formákat.
Tálaljuk vele a levest.





Melengető mangoldos zöldségleves  fehérborral

Hozzávalók:

1 nagyobb sárgarépa
mangold levél az apróbból legalább 8-10 darab
3 grezed fokhagyma

1 kisebb zeller
2-3 evőkanál vaj
3 db babérlevél
1,5 dl fehérbor
30 dkg burgonya
só,bors , őrölt kömény
2 dl tejföl

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. A zsiradékon a hagymát a babérlevéllel megpirítjuk. Hozzáadjuk a répát a zellert, a burgonyát, majd felengedjük a borral. pár percig főzzük, míg a bor elpárolog. 1 liternyi zöldség alaplével felengedjük. Sóval és őrölt köménnyle ízesítjük. Ha a zöldségek megpuhultak a tejföllel sűrítjük.
A fokhagymákat kevés zsiradékon megpirítjuk, rádobjuk a darabokra tépett mangoldot. Átforgatjuk, majd a leveshez adjuk. Pár percig együtt főzzük. Közben ízesítjük ha szükséges.

Nagyon finom mindkét leves.



Forrás: Nők lapja konyha

Megjegyzések

  1. Nekem nincs mangoldom, nem is volt, de ezt a levest szívesen megkóstolnám!:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések